Nikotiinineste

Hyödyllistä tietoa ja usein kysyttyjä kysymyksiä nikotiininesteestä

 

 

Päivitetty 2.2.2022

Mitä on nikotiinineste?

Kuva nikotiininestepulloista.

Nikotiinineste on sähkötupakan kanssa käytettävä höyrystyvä neste.

Sähkötupakasta puhuttaessa tai uutisoinnin yhteydessä kuulee lähes joka kerta termin nikotiinineste. Mitä nikotiininesteellä oikeastaan tarkoitetaan? Nikotiinineste on se sähkötupakan kanssa käytettävä aine, josta sähkösavukkeille ominainen sisään hengitettävä höyry syntyy. Nikotiinineste on nimensä mukaisesta nestemäisessä muodossa. Nikotiinineste sijaitsee sähkötupakassa nikotiininesteelle tarkoitetussa nestesäiliössä. Sähkötupakan avulla nikotiinineste kuumennetaan, jolloin nikotiinineste höyrystyy hengitettävään muotoon. Tämä prosessi, jossa nikotiinineste muodostuu sisään hengitettäväksi höyryksi, on kerrottu tarkemmin meidän sähkötupakkaa koskevalla sivulla.

Nikotiininesteestä käytetään nikotiininesteen lisäksi joskus myös nimitystä e-neste.

Mistä nikotiinineste koostuu?

Nikotiininesteen ainesosat:

● Nikotiini
● Propyleeniglykoli (PG)
● Glyseroli (VG)
● Aromit

Vaikka nikotiini on listattu nikotiininesteen ainesosaksi, on kuitenkin tärkeä muistaa, että sähkötupakkaan on saatavilla myös nikotiinitonta nikotiininestettä. Nikotiinin määrä nikotiininesteessä on aina käyttäjän päätettävissä. Suomessa myytävä nikotiinineste sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia millilitrassa.

Suomessa myytävät nikotiininesteet eivät myöskään saa sisältää muita makuaineita kuin tupakan makua. Toisin sanoen Suomessa myydään joko maustamatonta tai tupakan makuista nikotiininestettä. Muut nikotiininesteissä käytettävät maut ovat tupakkalailla kielletty.

Nikotiininesteen nikotiini on ehkä ainesosista tunnetuin, mutta propyleeniglykoli (PG) ja glyseroli (VG) ovat todennäköisesti aiheeseen perehtymättömälle vieraita termejä. Vaikka nikotiininesteen propyleeniglykolia (PG) tai glyserolia (VG) ei olisi aikaisemmin kuullut, ovat ne silti melko tavallisia ainesosia. Propyleeniglykolia (PG) ja glyserolia (VG) ei käytetä pelkästään nikotiininesteen ainesosina vaan niitä käytetään nikotiininesteen lisäksi myös tuotteissa, jotka ovat osana kaikkien jokapäiväistä elämää.

Propyleeniglykolin (PG) tehtävä nikotiininesteessä on helpottaa nikotiininesteen höyrystymistä. Glyserolin (VG) tehtävä nikotiininesteessä on vahvistaa nikotiininesteen makua ja parantaa nikotiinesteen höyryntuotantoa. Nikotiininesteissä nyrkkisääntönä on, että mitä suurempi glyseroliprosentti (VG%) nikotiininesteessä on, sitä enemmän höyryä nikotiinineste tuottaa.

Kuva sähkötupakasta, jossa käytötään nikotiininestettä. Kuvassa nikotiininestehöyryä.

On hyvä muistaa, että sähkötupakkalaitteiden rakenteissa ja toimintatavoissa on vaihtelua. Sähkötupakkalaitteiden rakenteiden ja toimintatapojen vaihtelu vaikuttaa siihen, että jokaiselle laitetyypille ja toimintatavalle on olemassa oma optimaalinen nikotiininestekoostumuksensa. Eri nikotiininesteiden koostumusten olennaisimmat erot liittyvät propyleeniglykolin (PG) ja glyserolin (VG) suhteeseen.

Propyleeniglykolin (PG) ja glyserolin (VG) sekoitussuhde nikotiininesteessä

Yleisimmin propyleeniglykolia (PG) ja glyserolia (VG) on valmiina myytävissä nikotiininesteissä yhtä paljon, ja se ilmoitetaan tuotepaketissa arvoilla 50/50 tai VG50. Nikotiininesteen glyserolin (VG) ja propyleeniglykolin (PG) sekoitussuhteen voi aina tarkistaa nikotiininesteen tuotepakkauksesta. Valmiita nikotiininesteitä on olemassa myös muilla sekoitussuhteilla kuin 50/50-suhteella, esimerkiksi 70/30-suhteella myytävät nikotiininesteet ovat yleisiä.

Nikotiininesteiden yleisimmät PG/VG-suhteet:

● 50/50
● 70/30
● 80/20
● 100/0

50/50-suhde on yleisin nikotiininesteen sekoitussuhde, ja se on tarkoitettu sähkötupakkalaitteille, jonka atomisaattorin vastus on 1.0 – 2.0 ohmia.

70/30-sekoitussuhteella oleva nikotiinineste on tarkoitettu sähkötupakkalaitteille, jonka atomisaattorin vastus on alle 1.0 ohmia. Tämä nikotiininesteen sekoitussuhde tuottaa eniten höyryä sub ohm -laitteilla.

80/20-sekoitussuhteinen nikotiinineste on paras valinta sähkötupakkalaitteille, joiden atomisaattorin vastus 0.5 ohmia tai alle 0.5 ohmia. 80/20 nikotiinineste tuottaa isoja höyrypilviä ilman, että nikotiininesteen aromi heikentyy.

100/0-sekoitussuhde on paras nikotiinineste maksimaaliseen höyryntuotantoon.

Nikotiininesteiden erilaiset PG/VG-sekoitussuhteet tuovat omat hyvät ja huonot puolensa. Jotta löydät sinulle parhaiten sopivan nikotiininesteen sekoitussuhteen, kokeile erilaisilla sekoitussuhteilla olevia nikotiininesteitä.

Sään ja lämpötilan vaikutus nikotiininesteeseen

Kuva nikotiininesteen tuottamasta höyrypilvestä.

Sää ja lämpötila vaikuttavat siihen, minkälaista sekoitussuhdetta nikotiininesteessä on hyvä käyttää.

Erilaiset sähkötupakkalaitteet suosivat tietynlaisia nikotiininesteen sekoitussuhteita, mutta sen lisäksi on myös hyvä muistaa, että Suomessa vaihtelevat lämpötilaerot voivat vaikuttaa siihen, minkälaista nikotiininestettä kannattaa käyttää. Vaikka nikotiinineste ei jäädy pakkasessa, nikotiinineste muuttuu silti jähmeämmäksi alemmilla lämpötiloilla. Koska nikotiininesteen koostumus muuttuu pakkasella vähemmän juoksevaksi, on suositeltavaa käyttää talvella juoksevampaa nestettä kuin kesällä, jolloin nikotiininesteen koostumus voidaan pitää juoksevampana.

Miksi propyleeniglykolia (PG) käytetään nikotiininesteessä?

Propyleeniglykolia (PG) käytetään nikotiininesteissä, koska:

Kuva, joka symboloi nikotiininesteen sisältämää propyleeniglykolia.
 • Koostumuksensa ansiosta sitä on helppo käsitellä nestesäiliötä täytettäessä
 • Koostumuksensa takia se kerryttää vain vähän likaa ja epäpuhtauksia atomisaattorin osiin
 • Propyleeniglykolin (PG) kuumentumispiste on matala, joten sähkötupakkalaite on nopeasti valmis käytettäväksi
 • Propyleeniglykolin (PG) on mauton ja hajuton, joten se ei vaikuta nikotiininesteen makuun

Propyleeniglykoli (PG)

Propyleeniglykoli (PG) on koostumukseltaan jähmeää nestettä oleva orgaaninen yhdiste, joka kuuluu alkoholien ryhmään. Propyleeniglykoli (PG) on hajuton ja väritön neste.

Nikotiinineste ei ole ainut propyleeniglykolin (PG) käyttökohde. Propyleeniglykolia (PG) käytetään nikotiininesteen lisäksi esimerkiksi kosmetiikassa ja elintarviketeollisuudessa. Elintarviketeollisuudessa propyleeniglykolia (PG) käytetään ruoassa aromien kantaja-aineena ja pitämään elintarvikkeet kosteina. Propyleeniglykolia (PG) voi olla esimerkiksi jäätelössä ja leivonnaisissa. Elintarviketeollisuudessa propyleeniglykolin (PG) E-koodi on E1520.

Eli mistään aivan vieraasta aineesta ei ole kyse, sillä kaikki ovat törmänneet tavalla tai toisella propyleeniglykoliin (PG), joka on nikotiininesteen yksi olennaisista ainesosista.

Glyseroli (VG)

Glyseroli (VG) kuuluu myös alkoholien ryhmään ja on koostumukseltaan juoksevampaa nestettä kuin propyleeniglykoli (PG). Glyserolissa (VG) on makeahko maku.

Glyseroli (VG) voi kuulostaa vieraalta, mutta sille on nikotiininesteen lisäksi paljon muitakin käyttötarkoituksia. Jos olet käyttänyt esimerkiksi hammastahnaa tai ihovoiteita, olet törmännyt glyseroliin (VG). Elintarviketeollisuudessa glyserolin (VG) E-koodi on E422, ja sitä käytetään muun muassa elintarvikkeiden sakeuttamisaineena ja kosteudensäilyttäjänä.

Glyserolia (VG) käytetään nikotiininesteissä, koska:

● Glyserolin (VG) suutuntuma on höyryä sisään hengitettäessä pehmeä
● Glyserolin (VG) ominaismaku on hieman makea, mikä tuo nikotiininesteeseen jonkin verran makeutta
● Glyserolin (VG) paksun koostumuksen takia sähkötupakkalaitteella voidaan tuottaa enemmän höyryä

Miksi glyserolia (VG) käytetään nikotiininesteessä?

Sekoitussuhteeltaan enemmän glyserolia (VG) sisältävä nikotiinineste vaatii höyrystyäkseen korkeamman lämpötilan, mikä kuluttaa enemmän sähkötupakkalaitteen akun virtaa. Tällaisen nikotiininesteen käyttö myös tuottaa enemmän epäpuhtauksia ja likaa atomisaattoriin.

Freebase-nikotiini

Kuva nikotiininestepullosta, joka sisältää nikotiinia.

Nikotiininesteessä on käytössä kahdenlaista nikotiinia. Perinteistä freebase-nikotiinia ja nikotiinisuolaa, joka on uudempi keksintö.

Nikotiininesteen nikotiini on peräisin joko tupakanlehdistä tai se on tehty synteettisesti laboratoriossa.

Nikotiininesteissä käytetty freebase-nikotiini on nikotiinia puhtaimmassa muodossaan. Se on luotu poistamalla kaikki epäpuhtaudet luonnosta löytyvästä nikotiinista. Tässä muodossaan nikotiini on kuumennettaessa paljon voimakkaampaa kuin esimerkiksi nikotiinisuola, mikä johtaa siihen, että nikotiini imeytyy paljon nopeammin verenkiertoon.

Korkealla nikotiininesteen nikotiinipitoisuudella voi olla kuitenkin lopputuloksena ikävä kurkkutuntuma, kun nikotiininesteestä höyrystynyttä höyryä hengitetään sisään.

Nyrkkisääntönä freebase-nikotiinia käyttävissä nikotiininesteissä voidaan pitää seuraavaa lausetta: mitä korkeampi nikotiinipitoisuus, sitä karkeampi suutuntuma. Karkea suutuntuma yhdistetään freebase-nikotiinin korkeampiin pH-arvoihin.

Nikotiinisuola

Joissain nikotiininesteissä käytetään freebase-nikotiinin sijasta nikotiinisuolaa.

Luonnollisessa tilassaan nikotiinisuola vaatii höyrystyäkseen korkeampia lämpötiloja kuin freebase-nikotiini ja se ei imeydy yhtä tehokkaasti elimistöön kuin freebase-nikotiini. 

Jotta nikotiinisuolaa voidaan käyttää sähkösavukkeissa, nikotiinisuolaan lisätään tiettyjä happoja kuten esimerkiksi bentsoehappoa.

Happojen lisääminen tarkoittaa sitä, että nikotiinisuolaa sisältävän nikotiininesteen höyrystymispiste laskee, mikä mahdollistaa käytön sähkösavukkeilla. Käsittelyn jälkeen nikotiinisuolaa sisältävän nikotiininesteen nikotiini myös imeytyy paremmin verenkiertoon.

Freebase-nikotiinin käytöstä johtuva karkea suutuntuma johtuu korkeista pH-arvoista. Happojen, kuten bentsoehapon, lisääminen nikotiinisuolaan alentaa nikotiininesteen pH-arvoja, mikä johtaa pehmeämpään kurkkutuntumaan. Eli nikotiinisuola aiheuttaa vähemmän ärsytystä suun ja kurkun alueilla.

Nikotiinisuolan käyttö mahdollistaa korkeampien nikotiinipitoisuuksien käytön nikotiininesteissä ilman korkean nikotiinipitoisuuden aiheuttamaan karkeaa kurkkutuntumaa. Nikotiinisuolan vaikutus on myös pidempikestoisempi kuin freebase-nikotiinin.

Nikotiinisuolaa sisältävät nikotiininesteet soveltuvat paremmin käytettäväksi matalatehoisten sähkötupakkalaitteiden kanssa. Nikotiininestettä ostettaessa kannattaa valita sopivin nikotiinineste käytössä olevalla sähkötupakkalaitteelle.

Kertauksena nikotiinisuolasta:

● Nikotiinisuolaa sisältävät nikotiininesteet on tehty lisäämällä nikotiinisuolaan happoa, esimerkiksi bentsoehappoa

● Nikotiinisuolaa sisältävä nikotiinineste mahdollistaa korkeampien nikotiinipitoisuuksien käytön nikotiininesteissä ilman korkeasta nikotiinipitoisuudesta aiheutuvaa karheaa kurkkutuntumaa

● Nikotiinisuolan vaikutus on pidempikestoinen

● Nikotiinisuolaa sisältävät nikotiininesteet on tarkoitettu käytettäväksi matalatehoisilla sähkötupakkalaitteilla

Kymmenen asiaa, jotka kannattaa tietää nikotiininesteistä

Nikotiininesteistä on hyvä muistaa nämä tärkeät asiat.

1. Mistä nikotiininesteitä voi ostaa?

Nikotiininesteitä voi Suomessa ostaa esimerkiksi kioskista, kaupoista, huoltoasemilta ja erikoisliikkeistä.

2. Saako nikotiininesteitä tilata netistä?

Ei saa. Nikotiininesteiden tilaaminen internetistä ja postin välityksellä on Suomessa tupakkalailla kielletty. Nikotiininesteiden tilaamisesta ulkomaisista verkkokaupoista seuraa rangaistus.

3. Onko nikotiinitonta nikotiininestettä olemassa?

Kyllä. Suomessa on myynnissä myös nikotiinitonta nikotiininestettä. Suurin sallittu nikotiinipitoisuus Suomessa on 20 milligrammaa millilitrassa, eli nikotiininesteessä on valinnanvaraa aina nollasta milligrammasta nikotiinia 20 milligrammaan nikotiinia millilitrassa.

4. Voiko nikotiinineste aiheuttaa allergisen reaktion?

Kyllä. On mahdollista olla allerginen nikotiininesteessä oleville glyserolille (VG), propyleeniglykolille (PG), nikotiininesteelle tai jollekin nikotiininesteen aromille. Allergia voi oireilla esimerkiksi kurkun poltteena tai yskimisenä. Allergiaoireiden ilmetessä ota aina yhteys lääkäriisi ja näytä lääkärille käyttämäsi nikotiininestepullon tuotetiedot.

5. Mitä tehdä, jos nikotiininestettä joutuu iholle?

Jos nikotiininestettä joutuu iholle, pese nikotiininesteen kanssa kontaktiin joutunut kohta.

6. Voiko nikotiinineste mennä vanhaksi?

Kyllä, nikotiinineste voi mennä vanhaksi. Nikotiininesteessä on parasta ennen -päiväys, jonka voit tarkistaa nikotiininesteen myyntipakkauksesta tai nikotiininestepullosta. Nikotiininesteen parasta ennen -päiväys on yleensä kaksi vuotta nikotiininesteen valmistuspäivästä.

7. Mikä on paras lämpötila nikotiininesteen säilytykselle?

Suosittelemme säilyttämään nikotiininesteitä 15–25 °C:ssa. Nikotiinineste muuttuu alhaisissa lämpötiloissa jähmeämmäksi.

8. Voiko nikotiinineste jäätyä?

Nikotiinineste voi jäätyä, mutta jäätyminen ei kuitenkaan muuta tai huononna nikotiininesteen laatua. Suosittelemme säilyttämään nikotiininesteet optimaalisissa lämpöolosuhteissa. Nikotiininesteen sisältämä glyseroli (VG) jäätyy noin -16 °C:ssa, mutta propyleeniglykoli (PG) jäätyy jo noin -12 °C:ssa.

9. Mikä aiheuttaa nikotiininesteen tummumisen?

Nikotiinineste voi tummua, koska nikotiininesteen sisältämä nikotiini on valolle herkkää ainetta. Kun nikotiinineste altistetaan valolle, nikotiininesteen väri voi tummua. Nikotiininesteen tummuminen ei ole kuitenkaan vaarallista, eikä tummuminen vaikuta nikotiininesteen laatuun tai makuun.

10. Mitä makuja nikotiininesteistä on saatavilla?

Suomessa saa myydä ainoastaan vain tupakanmakuisia nikotiininesteitä ja maustamattomia nikotiininesteitä.

Nikotiininesteiden kulutustottumukset

Olemme kartoittaneet suomalaisten sähkötupakan käyttäjien nikotiininesteiden kulutustottumuksia. Tekemämme kyselyn perusteella suomalaiset näyttävät käyttävän nikotiininesteitä, joissa on alhainen nikotiinipitoisuus. Nikotiinin vähäinen määrä suosituimmissa nikotiininesteissä korostuu etenkin silloin, kun suosituimpia nikotiininesteitä verrataan perinteiseen tupakkaan.

Suomalaiset sähkötupakan käyttäjät käyttävät keskimäärin nikotiininestettä, jonka nikotiinipitoisuus on noin 3 milligrammaa per millilitra. Myös nikotiinittomalle nikotiininesteelle löytyy oma käyttäjäkuntansa.

Suomessa myytävä nikotiinineste saa sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia per millilitra.

Suosituimmat vahvuudet nikotiininesteissä ovat:

● 3mg/ml
● 6mg/ml
● 12mg/ml
● 18mg/ml

Suomalaiset sähkötupakan käyttäjät käyttävät keskimäärin nikotiininestettä, jonka nikotiinipitoisuus on noin 3 milligrammaa per millilitra. Myös nikotiinittomalle nikotiininesteelle löytyy oma käyttäjäkuntansa.

Suomessa myytävä nikotiinineste saa sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia per millilitra.

Itselle sopivimman nikotiinipitoisuuden valitseminen

Itselle parhaiten sopivan nikotiininesteen nikotiinipitoisuuden valitseminen voi olla jokseenkin haasteellista. Koska itselle sopivin nikotiinineste perustuu vain omiin mieltymyksiin ja mielipiteisiin, mitään absoluuttisia totuuksia itselle sopivimman nikotiininesteen nikotiinipitoisuudesta emme pysty antamaan. Siksi tämä lyhyt opas pyrkiikin ohjaamaan sinua oikeaan suuntaan sen sijaan, että se antaisi ”oikeita” tai ”vääriä” vastauksia.

On tärkeää myös ymmärtää, että itselle sopivin nikotiinipitoisuus selviää vain kokeilemalla. Toisin sanoen älä jämähdä ensimmäiseen kokeilemaasi nikotiinipitoisuuteen vaan kokeile erilaisia nikotiininesteitä, jotta löydät itsellesi sopivimman nikotiininesteen nikotiinipitoisuuden.

Parhaimpaan vaihtoehtoon vaikuttavat esimerkiksi se, minkälaisesta suutuntumasta käyttäjä tykkää tai se, kuinka usein sähkötupakkaa käytetään. Myös siirtyminen perinteisestä tupakasta sähkötupakkaan vaikuttaa siihen, minkälainen nikotiinineste on käyttäjälle paras vaihtoehto. Sähkötupakkalaitteella on merkitystä nikotiininesteen optimaaliseen nikotiinipitoisuuteen.

Suutuntuma

Kapselisähkötupakan onnistunut käyttö ei vaadi käyttäjältä mitään erikoistietoa tai erityistaitoja, mikä tekee siitä hyvän mallin niille, jotka harkitsevat siirtymistä perinteisestä tupakasta sähkötupakkaan.

Entiset tupakoitsijat

Tässä tapauksessa on huomioitava myös se, että sähkötupakan käyttö ja vaikutus ovat erilaisia perinteiseen tupakkaan verrattuna. Eli alhaisempi nikotiinipitoisuus voi sopia myös niille, jotka ovat olleet perinteisen tupakan ketjupolttajia.

Erilaiset sähkötupakkalaitteet

Eri sähkötupakkalaitteilla on vaikutusta sopivaan nikotiinipitoisuuteen. Esimerkiksi sub-ohm laitteilla kannattaa käyttää alempia nikotiinipitoisuuksia nikotiininesteissä, koska nämä laitteet tuottavat enemmän höyryä, jonka ansiosta verenkiertoon imeytyy enemmän nikotiinia.

Nikotiinipitoisuuksia

Seuraavat nikotiinipitoisuudet eivät ole tarkkoja pitoisuuksia, mutta ne auttavat luomaan suurpiirteisen ajatuksen siitä, minkälainen nikotiininesteen nikotiinipitoisuus voisi olla itselle sopiva.

 • Nikotiiniton nikotiinineste, eli 0 milligrammaa nikotiinia millilitrassa, on hyvä vaihtoehto niille, jotka haluavat vähentää tai päästä eroon nikotiinista.
 • 3mg/ml nikotiinineste sopii niille, jotka haluavat vähentää nikotiinin kulutusta. 3mg/ml nikotiinineste sopii myös entisille tupakoitsijoille, jotka polttivat alle 10 tupakkaa päivässä.
 • 6mg/ml nikotiinineste on hyvä aloituspiste uusille sähkötupakan käyttäjille.
 • 12mg/ml nikotiininestettä voi suositella niille entisille tupakoitsijoille, jotka polttivat runsaasti perinteistä tupakkaa päivän aikana.

Kuinka valitaan oikea nikotiinineste

Oikean nikotiininesteen valinta saattaa hämmentää joitain sähkötupakan käyttäjiä. Siksi on hyvä tietää, että itselle sopivimman ja parhaan nikotiininesteen valitsemiseen liittyy pääasiassa kolme kohtaa. Nämä kolme pääpointtia ovat nikotiinimuodon valitseminen, nikotiinin vahvuuden valitseminen ja oikean PG/VG-suhteen löytäminen.

Nikotiinimuodon valitseminen

Oikean nikotiininesteen valitsemisessa täytyy ensimmäisenä valita omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopivin nikotiinin muoto. Nikotiininesteissä käytetty nikotiini on joko freebase-nikotiinia, nikotiinisuolaa tai freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan sekoitusta.

Freebase-nikotiini nikotiininesteessä

Mitä freebase-nikotiinin valitseminen nikotiininesteeseen käytännössä tarkoittaa? Nikotiininesteissä käytetty freebase-nikotiini tuo vahvemman kurkkutuntuman korkeissa nikotiinipitoisuuksissa. Freebase-nikotiinin käytön vahvuudeksi voidaan lisäksi laskea se, että freebase-nikotiinin käyttö nikotiininesteessä vaikuttaa vähemmän itse nikotiininesteen makuun kuin nikotiinisuola tai freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan sekoitus. On huomioitava, että sille luontaisista ominaisuuksista johtuen freebase-nikotiini imeytyy elimistöön heikommin nikotiinisuolaan verrattuna.

Nikotiinisuola nikotiininesteessä

Mitä ovat nikotiinisuolan ominaisuudet nikotiininesteessä? Toisin kuin freebase-nikotiini, nikotiininesteissä käytetyn nikotiinisuolan avulla voidaan käyttää korkeampia nikotiinivahvuuksia ilman, että se vaikuttaa negatiivisesti kurkkutuntumaan. Nikotiinisuola antaakin freebase-nikotiinia enemmän säätövaraa nikotiininesteen vahvuudelle, jota voidaan nikotiinisuolalla säädellä helpommin ilman kurkkutuntuman vahvenemista. Tämän lisäksi nikotiinisuola imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin freebase-nikotiini.

Nikotiinisuoloja tuotetaan erilaisia happoja käyttäen, joten nikotiinisuolan tuotantotavallakin on vaikutusta nikotiininesteeseen. Nikotiinisuolaa valmistetaan muun muassa bentsoe-, omena-, salisyyli tai viinihappoa käyttäen. Eri tavalla valmistetuilla nikotiinisuoloilla on erilaisia vaikutuksia esimerkiksi makuun, nikotiinin imeytymiskykyyn tai atomisaattorin käyttöikään.

Freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä nikotiininesteessä

Yhdistämällä freebase-nikotiinia ja nikotiinisuolaa nikotiininesteeseen saadaan molempien nikotiinimuotojen hyödyt. Tämä freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä on nikotiinin osalta voimakkaampi ja keston suhteen pidempivaikutteisempi freebase-nikotiinin käyttöön verrattuna.

Freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä sijoittuu kurkkutuntuman puolesta freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan keskivälille. Freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmän luoma kurkkutuntuma ei ole liian voimakas eikä kuitenkaan liian pehmeä. Jotkut käyttäjät voivat kaivata hieman voimakkaampaa kurkkutuntumaa, jota nikotiinisuola ei tarjoa, joten freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä on hyvä vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Myös tapauksissa, joissa nikotiininesteissään freebase-nikotiinia suosivat käyttäjät haluavat hieman pehmeämmän kurkkutuntuman, on freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä mahdollinen ratkaisu pehmeämmän kurkkutuntuman saavuttamiseksi.

Nikotiinin muoto vaikuttaa nikotiininesteen makuun

Nikotiinimuodon valitseminen vaikuttaa aina jonkin verran nikotiininesteen makuun. Nyrkkisääntönä tässä voidaan pitää sitä, että freebase-nikotiini vaikuttaa kaikista vähiten makuun ja nikotiinisuola vaikuttaa kaikista eniten. Freebase-nikotiinin ja nikotiinisuolan yhdistelmä vaikuttaa nikotiininesteen makuun vähemmän kuin pelkän nikotiinisuolan käyttö, koska yhdistelmässä käytetään myös freebase-nikotiinia.

Oikean PG/VG-suhteen löytäminen

Nikotiininesteen valitsemisessa tärkeää on myös sopivan PG/VG-suhteen löytäminen. Tässä on hyvä muistaa muutama olennainen asia. Ensinnäkin propyleeniglykolin (PG) ominaisuuksiin kuuluu se, että se tuo paremmin nikotiinia ja makua esiin nikotiininesteessä, kun taas glyseroli (VG) sen sijaan mahdollistaa isompien ja paksumpien höyryjen tuottamisen.

Toiseksi, mitä enemmän propyleeniglykolia (PG) on suhteessa glyseroliin (VG), sitä vahvemman kurkkutuntuman nikotiinineste saa aikaan. Eli jos haluaa vahvan kurkkutuntuman, kannattaa nikotiininesteessä käyttää enemmän propyleeniglykolia (PG) kuin glyserolia (VG). Päinvastoin, jos haluaa pehmeämmän kurkkutuntuman, kannattaa käyttää nikotiininesteessä enemmän glyserolia (VG) suhteessa propyleeniglykoliin (PG).

Kolmanneksi, PG/VG-suhde vaikuttaa nikotiininesteen makuun. Glyseroli (VG) tekee nikotiininesteestä makeamman makuista. Toisin sanoen mitä enemmän nikotiininesteessä glyserolia (VG) on suhteessa propyleeniglykoliin (PG), sitä makeampaa nikotiininesteestä tulee.

Neljänneksi, propyleeniglykolin (PG) suosiminen nikotiininesteessä tekee nestesäiliön puhdistamisesta helpompaa, koska propyleeniglykoli (PG) on koostumukseltaan ohuempaa kuin glyseroli (VG). Glyserolin (VG) paksumpi koostumus myös tarkoittaa sitä, että glyserolipainotteiset nikotiininesteet imeytyvät hitaammin atomisaattorin pumpuliin, mikä voi johtaa sähkötupakkaa imettäessä niin sanottuun ”dry hittiin”. Tällöin suuhun tulee palaneen pumpulin makua, koska nikotiinineste ei ole ehtinyt imeytyä atomisaattorin pumpuliin, missä tapauksessa atomisaattorin vastuslanka on lämmittänyt vain kuivaa pumpulia.

Lyhyesti sanottuna nikotiininestettä valittaessa täytyy siis:

Eri valinnat vaikuttavat muun muassa nikotiininesteen makuun, koostumukseen, nikotiinin vahvuuteen ja sen imeytymiseen.

Nikotiininesteen makuainekielto

Nikotiininesteen makuainekielto

Suomessa on voimassa nikotiininesteen makuainekielto. Mitä nikotiininesteen makuainekielto käytännössä sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että Suomessa ainoat sallitut nikotiininesteet ovat tupakan makuiset nikotiininesteet ja maustamattomat nikotiininesteet.

Suomen viranomaiset ovat tulkinneet lakia siten, että sähkötupakkaan keskittyvissä erikoisliikkeissä myytävät elintarvikemaut ovat tarkoitettu käytettäväksi pääasiassa sähkötupakan kanssa, mikä tekee sähkötupakkaliikkeissä myytävistä elintarvikemauista nikotiinittomia nikotiininesteitä. Sähkötupakkaa koskevan makuainekiellon mukaan muita makuaineita kuin tupakan makua sisältävien nikotiininesteiden myynti on kielletty.

Nikotiininesteen makuainekielto on Suomen oma EU:n direktiivin ulkopuolinen lisäys tupakkalakiin, mutta nikotiininesteiden makuainekieltoa ollaan nyt vakavasti harkitsemassa myös muihin EU-maihin. Tällä hetkellä nikotiininesteen makuainekielto on Suomen lisäksi voimassa Unkarissa ja Virossa. EU aikoo myös tarkastaa tupakkatuotedirektiivin vuonna 2021. EU:n tupakkatuotedirektiivin tarkastus voi mahdollisesti tuoda lisärajoituksia esimerkiksi nikotiininesteissä sallituille ainesosille ja rajoituksia nikotiininesteissä sallituille makuaineille.

Makuainekiellon subjektiivisuus?

Vaikka nikotiininesteitä on myynnissä tupakan makuisena, on harvinaista, että tupakan makuisen nikotiininesteen maku on oikeasti uutettu aidosta tupakasta. Lähestulkoon kaikki tupakan maut ja muut makuaineet ovat keinotekoisesti imitoituja makuja, jotka pyrkivät jäljittelemään alkuperäistä makua. Makuainekiellon subjektiivisuus tulee esiin siinä, kun käsitellään makua, asiaa, joka on kaikille yksilöllinen ja subjektiivinen.

Makuainekiellossa on kyse makuasiasta: miltä tupakka maistuu? Jokainen tulkitsee tupakan maun omalla tavallaan. Toisille tupakan maku tarkoittaa erilaisten aromien, kuten mentolin, läsnäoloa. Toisille taas tupakan makuun eivät kuulu esimerkiksi mentolin aromi. Tämä tarkoittaa sitä, että makuainekielto on tupakkalaissa mielipiteeseen perustuva pykälä.

Lainsäädäntö nikotiininesteiden osalta

Nikotiininesteitä koskevan makuainekiellon lisäksi on laissa olemassa myös muita nikotiininesteitä koskevia rajoituksia. Nikotiininesteitä koskeva lainsäädäntö liittyy nikotiininesteessä sallittujen makuaineiden lisäksi nikotiininesteen nikotiinipitoisuuteen, nikotiininesteiden tilaamiseen internetin kautta, nikotiininesteiden sallittuun ostoikärajaan ja nikotiininesteiden maahantuontirajoituksiin.

Nikotiininesteessä sallitut makuaineet

Suomessa nikotiininesteen aromeiksi sallitaan ainoastaan tupakan makuinen nikotiinineste. Tupakan makuisten nikotiininesteiden lisäksi Suomessa saa myydä myös maustamattomia nikotiininesteitä.

Nikotiininesteen nikotiinipitoisuuden rajoitukset

Suomessa myytävän nikotiininesteen nikotiinipitoisuus saa olla enimmillään 20 milligrammaa nikotiinia millilitrassa. Myynnissä on nikotiininpitoisten nikotiininesteiden lisäksi myös nikotiinittomia nikotiininesteitä.

Nikotiininesteiden nettitilaaminen

Nikotiininesteiden tilaaminen internetistä on tupakkalaissa kielletty rangaistuksen uhalla. Nikotiininesteitä saa ostaa vain Suomesta suomalaisista kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta, ravintoloista ja erikoisliikkeistä. Tarkista lähin myyntipisteesi sivuiltamme.

Nikotiininesteiden ostorajoitukset

Nikotiininesteitä ei saa myydä henkilölle, joka on ostohetkellä alle 18-vuotias.

Nikotiininesteiden maahantuontirajoitukset

Tupakkalaissa on asetettu kuluttajille rajoituksia nikotiininesteiden maahantuontiin liittyen:

● Alle 18-vuotias ei saa maahantuoda nikotiininesteitä ulkomaanmatkalta
● Maahan ei saa tuoda nikotiininesteitä, joiden nikotiinipitoisuus ylittää 20 milligrammaa nikotiinia millilitrassa
● Korkeintaan 20 milligrammaa nikotiinia millilitrassa sisältäviä nikotiininesteitä saa tuoda Suomeen enimmillään 10 millilitraa
● Nikotiininesteitä saa tuoda vain omaan käyttöön
● Nikotiininesteitä ei saa tuoda maahan, jos on matkustanut Euroopan talousalueen ulkopuolelle muuta kulkuvälinettä kuin lentokonetta käyttäen, ja matka on kestänyt korkeintaan vain 24 tuntia

Yhteenveto nikotiininesteisiin liittyvästä lainsäädännöstä

 • Tupakanmakuinen nikotiinineste ja maustamaton nikotiinineste ovat ainoat sallitut maut
 • Nikotiinieste saa sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia per millilitra
 • Nikotiininesteitä ei saa tilata netistä
 • Nikotiininesteitä saa myydä ainoastaan 18 vuotta täyttäneille
 • Nikotiininesteiden maahantuontia rajoitetaan tupakkalaissa

Nikotiininesteiden hankinta

Mistä nikotiininesteitä voi ostaa?

Nikotiininesteitä voi Suomessa ostaa esimerkiksi:

 • kioskeista
 • kaupoista
 • huolto-asemilta
 • ravintoloista
 • erikoisliikkeistä

Nikotiininesteitä ei saa tilata internetin verkkokaupoista.
Katso sinua lähimpänä oleva myyntipiste sivuiltamme.

Nikotiininesteen kierrätys ja lajittelu

Nikotiininestettä käytettäessä syntyy enimmäkseen muovijätettä tyhjistä nikotiininestepulloista. Vaikka nikotiininesteissä on pitkä säilyvyys, joskus voi käydä niin, että nikotiininesteen ostajalle jää päiväyksen umpeutumisen takia myös käyttökelvotonta nikotiininestettä hävitettäväksi.

Lue alta, kuinka nikotiininestepullot, nikotiinineste ja nikotiininestekapselit tulee lajitella.

Kuva nikotiininesteen lajittelua esittävästä symbolista.

Kuinka nikotiininestepullot lajitellaan?

Nikotiininestepullot ovat valmistettu tyypillisesti muovista.

Koska tyhjät nikotiininestepullotkin voivat sisältää jäämiä nikotiinista, kuuluu tyhjät nikotiininesteen muovipakkaukset lajitella energiajätteeseen. Muovipakkauksia, jotka voivat sisältää jäämiä vaarallisista aineista, ei saa laittaa muovipakkauskeräykseen.

 

Kuinka vanhentunut nikotiinineste kuuluu hävittää?

Joskus nikotiinineste voi olla vanhentunutta tai pilaantunutta, jolloin nikotiinineste tulee hävittää.

Koska nikotiinineste voi väärin käytettynä aiheuttaa vaaraa tai haittaa terveydelle, lasketaan se silloin vaaralliseksi jätteeksi. Vaarallinen jäte on entiseltä nimeltään ongelmajäte.

Tässä tapauksessa vanhentunut tai pilaantunut nikotiinineste kuuluu toimittaa vaaralliselle jätteelle tarkoitettuun erilliskeräykseen. Huomioithan myös, että nikotiininestettä ei saa hävittää kaatamalla nikotiinineste viemäriin.

 

Nikotiininestekapseleiden kierrätys R-kioskeilla

Joissakin sähkötupakkalaitteissa on käytössä nestesäiliön sijaan vaihdettavat nikotiininestekapselit.

Näitä sähkösavukelaitteita kutsutaan kapselisähkötupakaksi. R-kioskeilla on käytössä nikotiininestekapseleiden kierrätykseen tarkoitetut kierrätyslaatikot, joihin kuluttajat saavat viedä ilmaiseksi käytetyt nikotiininestekapselinsa kierrätykseen.

R-kioskin kautta kierrätetyistä nikotiininestekapseleista erotellaan metalli ja muovi, jotta nikotiininestekapseleissa käytettyjä materiaaleja voidaan uusiokäyttää jalostuksen jälkeen.

 

Katso myyntipisteet