Sähkötupakka

Hyödyllistä tietoa ja usein kysyttyjä kysymyksiä sähkötupakasta

 

Päivitetty 2.2.2022

Mikä sähkötupakka on?

Sähkötupakka eli vape on laite, jolla nikotiinia sisältävä nikotiinineste höyrystetään sisään hengitettäväksi. Sähkötupakalla voi höyrystää käyttäjän oman valinnan mukaan myös nikotiinitonta nikotiininestettä. Sähkötupakka on eräänlainen elektroninen nikotiiniannostelija, jonka käyttö perustuu siihen, että nikotiinineste höyrytetään sähkötupakalla, minkä jälkeen käyttäjä vetää nikotiininestehöyryn henkeen.

Sähkötupakasta käytetään myös nimityksiä vape, sähkösavuke ja e-savuke.

Sähkötupakka on nimenä harhaanjohtava, koska se eroaa perinteisestä tupakasta siltä osin, että sähkötupakkatuotteet eivät sisällä tupakkaa eikä sähkötupakkaa käytettäessä tapahdu palamista. Tästä syystä sähkötupakan käytössä ei muodostu samoja palamisen yhteydessä muodostuvia aineita kuin perinteisen tupakan palamisprosessissa. Suomessa myytäviä sähkötupakan kanssa käytettäväksi tarkoitettuja nikotiininesteitä on saatavilla sekä tupakanmakuisena että maustamattomana.

Miten sähkötupakka toimii?

Sähkötupakka toimii siten, että akku varastoi virtaa ja lämmittää atomisaattoria eli höyrystintä, joka sijaitsee nestesäiliössä. Nestesäiliössä sijaitseva nikotiinineste imeytyy atomisaattoriin, ja lämmetessään atomisaattori höyrystää nikotiininesteen. Atomisaattoriin kiinnitetyn suukappaleen kautta sähkötupakan käyttäjä imee ja hengittää sisään höyrystetyn nikotiininesteen.

Vaikka sähkötupakkalaitteita on olemassa useita erilaisia laitteita aina yksinkertaisista monimutkaisempiin laitteisiin, perustuu niiden kaikkien toiminta kuitenkin samaan yllä mainittuun periaatteeseen.

Sähkötupakan osat

Sähkötupakan rakenne koostuu seuraavista osista:

Kuvitettu kaksiulotteinen kuva sähkötupakasta.

● Akku
● Nestesäiliö
● Atomisaattori eli höyrystin
● Suukappale

Nestesäiliö

Jokaisessa sähkötupakassa on nestesäiliö. Esimerkiksi kapselisähkösavukkeissa nestesäiliö on kapselissa. Kapselisähkötupakan nestesäiliöt ovat usein kertakäyttöisiä, mutta markkinoilla on olemassa kapselisähkötupakkamalleja, joiden nestesäiliöt ovat uudelleentäytettäviä. Kynämallisissa sähkötupakoissa nestesäiliö on usein kiinteä osa laitetta, mutta joissakin malleissa on irtiruuvattavat nestesäiliöt kuten muokattavissa sähkötupakoissa. Eli nestesäiliö voi olla muovinen kapseli tai se voi olla tehty läpinäkyvästä lasista, jotta käyttäjä pystyy tarkkailemaan nikotiininesteen määrää helposti.

Miksi sähkösavukettä imettäessä kuuluu “kurlausääni”?

Jos sähkösavuketta käytettäessä kuuluu tietynlainen ”kurlausääni”, tarkoittaa se sitä, että atomisaattorissa eli höyrystimessä on nestevuoto. Nikotiininesteen sekaan pääsee ilmaa, joka aiheuttaa ”kurlausäänen”. Tässä tapauksessa on atomisaattori vaihdettava uuteen. Mikäli käytössäsi on modattava sähkötupakka, kokeile lisätä laitteen tehoa.

Akku

Sähkötupakka saa sähkövirtansa yleensä joko litiumioniakusta tai litiumpolymeeriakusta. Kapselisähkösavukkeissa ja kynämallisissa sähkösavukkeissa on usein sisäänrakennetut akut, joita käyttäjä ei pysty itse tarvittaessa vaihtamaan. Jos akku menee huonoon kuntoon ja alkaa tyhjentyä tavallista nopeammin, täytyy laite silloin kierrättää ja ostaa uusi tilalle.

Muokattavat sähkötupakkalaitteet tarjoavat nimensä mukaisesti enemmän muokkausmahdollisuuksia, jolloin myös laitteen akkukin on käyttäjän vaihdettavissa tarvittaessa. Tämä mahdollistaa myös vara-akkujen kuljetuksen mukana matkassa.

Atomisaattori

Atomisaattori koostuu pienestä kehälle kierretystä vastuslangasta ja pumpulista, joka on sijoitettu vastuslankakehän keskelle. Pumpulin tarkoituksena on kerätä itseensä nikotiininestettä, jonka vastuslanka lämmetessään höyryttää. Vastuslanka on kiinnitetty akkuun, mikä kuumentaa vastuslangan. Nikotiinineste höyrystyy, kun lämmin vastuslanka kohtaa nikotiininesteellä kyllästetyn pumpulin.

Keraaminen atomisaattori

Pumpulisen atomisaattorin lisäksi markkinoilla on nykyään myös keraamisia atomisaattoreita. Keraamisissa vastuksissa ei ole pumpulia vaan keraaminen levy korvaa pumpulin. Keraamisen atomisaattorin hyviä puolia ovat esimerkiksi sen pitkäikäisyys verrattuna tavalliseen atomisaattoriin ja keraamisen atomisaattorin kanssa ei tule palaneen makua suuhun, koska keraamisessa atomisaattorissa ei ole pumpulia, joka voisi kuivua.

Ultraääniatomisaattori

Uusinta teknologiaa atomisaattoreiden saralla edustavan ultraääniatomisaattorin toimintotapa perustuu värähtelytekniikkaan. Ultraääniatomisaattori saa aikaan nikotiininesteen nopeaa värähtelyä, mikä saa aikaan nikotiininesteen höyrystymisen. Ultraääniatomisaattorit vaativat muita atomisaattoreita enemmän virtaa toimiakseen.

Miksi suuhuni tulee palaneen makua?

Jos suuhun tulee palaneen makua, tarkoittaa se sitä, että atomisaattori on kulunut, eikä se pysty enää tuottamaan höyryä normaalisti. Tämä on täysin normaalia ja merkki siitä, että on aika vaihtaa uusi atomisaattori eli höyrystin laitteeseen. Palaneen maku voi tulla myös siitä, että atomisaattorin pumpuli ei ole imenyt itseensä tarpeeksi nikotiininestettä. Tässä tapauksessa täytyy lisätä nikotiininestettä.

Miksi nikotiininestettä vuotaa suuhun?

Jos laitteesta vuotaa käytettäessä nikotiininestettä suuhun, voi atomisaattori olla vaihdon tarpeessa. Nesteen vuotaminen voi myös johtua nikotiininesteen liian juoksevasta koostumuksesta.

Eri sähkötupakkamallit

Sähkötupakkaa voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: kapselisähkötupakat, kynämalliset sähkötupakat ja muokattavat sähkötupakat. Aikaisemmin vanhanaikaiset sähkötupakat jäljittelivät ulkomuodoltaan perinteistä tupakkaa, mutta modernit sähkötupakat ovat ulkomuodoltaan joko USB-muistitikkua muistuttavia laitteita tai isompia laitteita.

Kaikkia sähkötupakkamalleja koskeva ominaisuus on laitteessa oleva nappi, jota painamalla laite toimii. Napin painamisen jälkeen sähkötupakasta voidaan imeä höyrystettyä nikotiininestettä. Napilla on myös toinen tärkeä funktio, sillä nappiin on sisällytetty lapsilukkomekanismi, jotta laitetta ei voi käyttää vahingossa ja tietämättä.

Kapselisähkötupakka

Kapselisähkötupakka on näistä kolmesta sähkötupakkamallista helppokäyttöisin. Tässä mallissa atomisaattori ja nikotiinineste tulevat valmiina kapselissa, joten käyttäjän ei tarvitse itse vaihtaa höyrystintä tai lisätä nikotiininiestettä. Nikotiininesteen loppuessa kapselisähkötupakkaan lisätään vain yksinkertaisesti uusi kapseli, ja laite on taas valmis käytettäväksi. Kapselisähkötupakasta on olemassa myös sellaisia versioita, joihin käyttäjä voi itse lisätä nikotiininesteet. Kapselisähkötupakka on kooltaan pienikokoinen laite.

Kapselisähkötupakan onnistunut käyttö ei vaadi käyttäjältä mitään erikoistietoa tai erityistaitoja, mikä tekee siitä hyvän mallin niille, jotka harkitsevat siirtymistä perinteisestä tupakasta sähkötupakkaan.

Kynäsähkötupakka

Kynäsähkötupakka sijoittuu helppokäyttöisyydessä kapseli- ja muokattavan sähkötupakan välimaastoon. Kynämalliseen sähkötupakkaan täytyy ostaa ja vaihtaa sekä nikotiinineste että atomisaattori erikseen. Kynäsähkötupakka on kooltaan pienikokoinen laite. Kynämallinen sähkötupakka antaa käyttäjälle kapselisähkötupakkaa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi nikotiininesteen nikotiinipitoisuuteen.

Muokattava sähkötupakka

Muokattava sähkötupakka, eli kansanomaisemmin modi, eroaa edellä mainituista laitteista kokonsa ja säätömahdollisuuksiensa puolesta. Kuten kynämallisessa sähkötupakassa, käyttäjän täytyy itse ostaa erikseen nikotiinineste ja atomisaattori ja vaihtaa ne. Tämän lisäksi muokattavan sähkötupakan kaikki muutkin osat ovat käyttäjän vapaasti valittavissa ja kustomoitavissa.

Tällaisen sähkötupakan käyttö vaatii käyttäjältä harrastuneisuutta ja paljon tietoa sekä kiinnostusta sähkötupakasta. Muokattavaa sähkötupakkalaitetta voikin siis suositella vain niille, jotka ovat valmiita panostamaan aikaa ja resursseja sähkötupakkaan ja ovat kiinnostuneet sähkötupakasta lähestulkoon harrastusmielessä.

Muokattavan sähkötupakan eli modin käyttäjä pystyy itse säätämään laitteen tehoa. Laitteen tehon säätämisellä käyttäjä pyrkii tuottamaan enemmän höyryä kuin normaalisti. Perusperiaatteena tässä on se, että mitä enemmän höyrystimessä on ohmeja, sitä enemmän höyryä se tuottaa.

Hybridisähkötupakka

Hybridilaite on eräänlainen kapselisähkösavukkeen ja muokattavan sähkötupakan eli modin risteytys. Hybridisähkötupakka on suhteellisen uusi tuttavuus sähkötupakkamarkkinoilla.

Hybridi on rakenteeltaan samannäköinen ja kokoinen kuin kapselisähkötupakka, mutta toisin kuin tavallisessa kapselisähkötupakassa, käyttäjä pystyy säätämään itse hybridilaitteen tehoja. Myös tässä sähkötupakkamallissa käyttäjä vaihtaa itse atomisaattorin, joita on olemassa kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja. Tehojen säätämisellä pyritään löytämään jokaiselle atomisaattorille sopivimmat tehot.

Mikä on juuri minulle hyvä sähkötupakka?

Hyvä sähkötupakka on sellainen, joka sopii parhaiten käyttäjän omiin mieltymyksiin ja käyttötarkoituksiin. Helppokäyttöisyyttä arvostava käyttäjä valitsee todennäköisesti kapselisähkötupakan, koska kapselisähkötupakan käyttö ei vaadi käyttäjältä harrastuneisuutta eikä erikoistunutta tietoa. Käyttäjän tarvitsee vain osata vaihtaa uusi nikotiininestekapseli vanhan kapselin tilalle, mikä tekee kapselisähkösavukkeista hyvän sähkötupakan aloituspakkauksen sähkötupakasta kiinnostuneille.

Helppokäyttöisyyttä ja kevyitä säätömahdollisuuksia arvostavalle käyttäjälle sopii parhaiten kynämallinen sähkötupakka. Kynämallisen sähkötupakan käyttö vaatii käyttäjältä hieman enemmän harrastuneisuutta ja tietoa sähkötupakasta kuin kapselisähkötupakka, mutta ei kuitenkaan yhtä paljon kuin muokattavat sähkötupakat. Kynämallisissa sähkösavukkeissa käyttäjällä on enemmän mahdollisuuksia päättää käytetyn nikotiininesteen vahvuudesta kuin kapselisähkötupakan käyttäjällä.

Muokattava sähkötupakka sopii parhaiten niille käyttäjille, jotka arvostavat muokattavuutta ja haluavat hallita kaikkia sähkötupakkansa osapuolia aina nikotiininesteen nikotiinipitoisuudesta höyryn paksuuteen asti. Muokattavat sähkötupakat ovat muokattavuuden, ison koon ja kustannusten takia suunnattu tavallisen käyttäjän sijaan juuri sähkötupakkaharrastajille ja asiaan perehtyneille.

Muista malleista poiketen muokattavissa sähkötupakoissa on usein LED-näytöt, jotka näyttävät tietoa käyttäjälle. Yksinkertaisimmillaan LED-näytön tarjoama tieto on esimerkiksi sähkötupakkalaitteen akun varauksen tila, mutta sen lisäksi ilmoitetaan myös laitteen teho watteina ja atomisaattorin vastus ohmeina. Keskivertokuluttajalle tämä tieto ei ole olennaista eikä heidän tarvitse miettiä asiaa.

Sähkötupakan käyttö

Kuinka sähkötupakkaa käytetään?

Sähkötupakan käyttöön sisältyvät seuraavat yksinkertaiset vaiheet:

  1. Vedä nikotiininestehöyryä rauhallisesti suuhun muutaman sekunnin ajan
  2. Sulje suu ja pidä höyryä suussa noin sekunnin tai kahden sekunnin ajan
  3. Avaa suu ja hengitä höyry keuhkoihin (älä nielaise höyryä)
  4. Kun höyry on vedetty henkeen, hengitä höyry sen jälkeen ulos keuhkoista

Tätä tekniikkaa kutsutaan suun kautta keuhkoon -tekniikaksi. Tämä tekniikkaa soveltuu käytettäväksi matalatehoisilla sähkötupakkalaitteilla ja nikotiiniesteillä, joiden nikotiinipitoisuus on keskitasoa tai keskitasoa korkeampi. Suun kautta keuhkoon -tekniikka tuottaa oikein tehtynä nikotiininestehöyryä juuri sopivan määrän.

Jos sähkötupakkalaitteen atomisaattorin vastuslangassa on matala vastus ja nikotiininesteen nikotiinipitoisuus on alhaista, kannattaa siinä tapauksessa käyttää toisenlaista tekniikkaa. Tässä tekniikassa on vähemmän vaiheita:

Tätä tekniikkaa kutsutaan suoraan keuhkoon -tekniikaksi, joka tuottaa oikein tehtynä kaikista eniten nikotiininestehöyryä.

Oikean tekniikan tietäminen ja osaaminen on erittäin tärkeää, jos haluaa osata käyttää sähkötupakkaa onnistuneesti. Väärän tekniikan käyttö voi johtaa yskimiseen ja epämiellyttäviin tuntemuksiin.

1. Vedä höyry sähkötupasta nopeasti keuhkoihin
2. Hengitä höyry ulos lähes välittömästi

Sähkötupakkavinkkejä aloittelijoille

Olemme saaneet vasta-alkajilta hyviä kysymyksiä sähkötupakan käyttöön liittyen. Meiltä on kysytty, kuinka kauan sähkötupakan kytkintä painetaan ennen höyryn imemistä.

Lisäksi meiltä on myös tiedusteltu että, jos on aikeissa ottaa lyhyen ajan sisään toiset höyryt, voiko sen tehdä heti ensimmäisen perään pitämällä sähkötupakan käyttönappia pohjassa vai täytyykö nappia painaa jokaisella sisäänhengityskerralla erikseen.

Aloittelijan on hyvä tietää seuraavat asiat sähkötupakan käyttönapin toiminnasta ja käytöstä:

  • Sähkötupakkalaitteet alkavat tuottamaan höyryä välittömästä napin painalluksesta, eli höyryn imemisen sähkötupakasta voi aloittaa heti.

 

  • Sähkötupakkalaitteet on suunniteltu siten, että joka imaisulla nappia painetaan erikseen.

 

  • Lähes kaikissa sähkötupakkalaitteissa on turvaominaisuus, joka lopettaa sähkötupakan höyryntuotannon, mikäli nappia pidetään liian pitkään painettuna.

 

  • Liian pitkään napin pohjassa pitäminen kuormittaa atomisaattoria, lyhentää sen käyttöikää ja kuluttaa akun virtaa turhaan.
Kuva sähkötupakasta, josta tulee höyryä, kun painetaan painikkeesta.

Ensimmäisen sähkötupakkalaitteen valitseminen

Mikäli olet ostamassa ensimmäistä sähkötupakkalaitettasi, suosittelemme aloittamaan pienemmistä, niin sanotuista kynämallin sähkötupakkalaitteista tai vielä yksinkertaisemmista kapselisähkösavukkeista.

Kynämallin sähkötupakkalaitteissa ja kapselisähkösavukkeissa on vähemmän liikkuvia osia, vähemmän opeteltavaa ja ne ovat myös huomattavasti edullisempia kuin aktiiviharrastajille suunnatut isot ja monimutkaisemmat modit.

Helppokäyttöisiä kynämallisia sähkötupakkalaitteita sekä kapselisähkösavukkeita löytyy jokaisen jälleenmyyjän valikoimisia, eivätkä nämä laitteet vaadi perehdytystä. Teknisesti monimutkaisempia sähkötupakkalaitteita on saatavilla erikoisliikkeistä.

Miten sähkötupakan nestesäiliöön lisätään nikotiininestettä?

Pohjasta täytettävä

Pohjasta täytettävät nestesäiliöt ovat yleisimpiä malleja, ja nestesäiliöön nikotiinineste lisätään seuraavien vaiheiden avulla:

1. Irrota sähkötupakkalaitteen alaosa ruuvaamalla irti nestesäiliöstä
2. Täytä nestesäiliö merkattuun rajaan asti
3. Laita atomisaattori takaisin paikoilleen
4. Kiinnitä laitteen alaosa takaisin nestesäiliöön
5. Odota pari minuuttia, että nikotiinineste ehtii imeytä atomisaattoriin
6. Sähkötupakka on valmis käytettäväksi

Markkinoilla on olemassa lukuisia laitteita, joten ohjeet eivät sovellu kaikkien sähkötupakkalaittein kanssa käytettäväksi. On suositeltavaa, että tarkistat aina kunkin laitteen ohjekirjasta kyseisen mallin oikeaoppisen nestesäiliön täyttämisen.

Kuva sähkötupakkalaitteesta, nestesäiliöstä ja nikotiininestepullosta.

Päältä täytettävä

On hyvä muistaa, että nämä käyttöohjeet eivät välttämättä sovellu kaikkien laitteiden kanssa käytettäväksi. Muista aina tarkistaa jokaisen laitteen ohjekirjasta kyseisen mallin nestesäiliön oikeaoppiset täyttöohjeet.

Päältä täytettävään nestesäiliöön nikotiinineste lisätään näin:

1. Irrota suukappale
2. Täytä nestesäiliö nikotiininesteellä rajaan asti
3. Odota hetki, että atomisaattori ehtii imeä nikotiininestettä itseensä
4. Kiinnitä atomisaattori takaisin paikalleen
5. Kiinnitä suukappale takaisin laitteeseen
6. Sähkötupakkalaite on nyt käyttövalmis

Kuinka atomisaattori vaihdetaan?

Jos käytössäsi on sähkötupakkalaite, jonka atomisaattorin vaihtaminen on käyttäjän vastuulla, tulee käyttäjän osata vaihtaa se. Atomisaattorin vaihto onnistuu näin:

1. Varmista, että nestesäiliö on tyhjä
2. Irrota kiertämällä nestesäiliö muusta laitteesta pohjan puolelta
3. Käännä nestesäiliö ylösalaisin ja kierrä vastapäivään irrottaaksesi nestesäiliön
4. Irrota atomisaattori ja vaihda se uuteen
5. Laita atomisaattori takaisin paikalleen
6. Täytä nestesäiliö nikotiininesteellä
7. Kiinnitä osat takaisin kiinni

Koska atomisaattori kannattaa vaihtaa?

Sähkötupakkalaitteen atomisaattori täytyy vaihtaa melko usein. Käyttöasteesta riippuen atomisaattori saattaa kestää käyttöä aina viikosta noin kuukauteen. Mitä enemmän sähkötupakkaa käyttää, sitä useammin atomisaattori on vaihdettava. Vaikka käyttäisit sähkötupakkaa harvoin, on atomisaattori silti hyvä vaihtaa noin kuukauden välein.

Atomisaattori kuluu siihen kohdistuvan toistuvan kuumentumisen ja viilentymisen vuorottelun takia. Myös omilla käyttötavoilla on vaikutusta atomisaattorin kulumisen tahtiin. Esimerkiksi ketjuhöyryttäminen, eli lukuisten henkäyksien vetäminen lyhyen ajan sisällä kuluttaa atomisaattoria nopeammin kuin tavallista. Sähkötupakan käyttötahti on hyvä pitää tahti maltillisena, koska se antaa myös tarpeeksi aikaa atomisaattorin pumpulille imeyttää tarpeeksi nikotiininestettä itseensä. Noin 30 sekunnin tauko henkäysten välillä auttaa pitämään atomisaattorin hyvässä kunnossa kauemmin.

Mistä sitten tietää, että atomisaattori saattaa olla vaihdon tarpeessa? Siihen liittyy monia syitä, jotka ilmenevät esimerkiksi makuina tai ääninä. Jos sähkötupakkaa käytettäessä maistat palaneen makua, tarkoittaa se todennäköisesti sitä, että atomisaattori on tullut tiensä päähän. Silloin atomisaattori on vaihdettava uuteen. Myös totutusta poikkeava nikotiininestehöyryn maku voi kieliä siitä, että uusi atomisaattori on vaihdettava vanhan tilalle.

”Kurlausäänet” voivat myös johtua vanhasta atomisaattorista. Jos atomisaattorin vaihtaminen ei lopeta outoja ”kurlausääniä”, kokeile lisätä laitteen tehoja mahdollisuuksien mukaan.

Normaalia vähäisempi höyryn määrä on merkki siitä, että atomisaattori on tullut elinkaarensa loppuun. Usein sähkötupakkalaitteet pyrkivät tuottamaan saman tehomäärän akun varaustasosta riippumatta, mutta joissain laitteissa höyryn määrä väheneminen voi myös johtua akun varaustason alhaisuudesta. Muista siis pitää akku aina ladattuna.

Mitä sähkötupakan käytössä kannattaa muistaa?

Sähkötupakan käytössä kannattaa muistaa muutama tärkeä asia.

1. Lue käyttöohjeet huolella

Ennen sähkötupakan käyttöönottoa, muista lukea käyttöohjeet huolella. Käyttöohjeet lukemalla varmistat osaavasi käyttää sähkötupakkalaitteita oikeaoppisesti ja lisätä nikotiininestettä oikein.

2. Älä käytä väärää laturia sähkötupakkalaitteen kanssa

Muista aina käyttää laitteen mukana tullutta laturia. Väärän laturin käyttäminen saattaa huonontaa akun kuntoa ja johtaa ongelmiin.

3. Älä käytä sähkötupakkaa samalla tavalla kuin polttaisit perinteistä tupakkaa

Vääränlaisen tekniikan käyttö sähkötupakan kanssa ei ole suotavaa. Sähkötupakkaa ei käytetä samalla tavalla kuin perinteistä tupakkaa poltetaan. Väärän tekniikan käyttö voi johtaa epämiellyttäviin kokemuksiin. Katso oikea sähkötupakkatekniikka ylhäältä.

4. Sähkötupakkaa ei saa käyttää sisätiloissa

Sähkötupakan käyttöä julkisilla paikoilla koskevat samat rajoitukset, jotka koskevat tavallisen tupakan polttamistakin. Ota selvää, missä on soveliasta käyttää sähkötupakkaa.

5. Älä osta heti kaikista monimutkaisinta laitetta

Jos olet ostamassa ensimmäistä sähkötupakkaasi, älä osta kaikista monimutkaisinta laitetta. Ensimmäiseksi sähkötupakaksi kannattaa valita esimerkiksi helppokäyttöinen kapselisähkötupakkalaite monimutkaisemman laitteen sijaan.

6. Sähkötupakan käyttö ei ole lähellekään niin monimutkaista kuin luulet

Moni perinteisen tupakan vaihtamista sähkötupakkaan harkitseva saattaa ajatella, että sähkötupakan käyttö on liian monimutkaista. Tämän mielikuvan sähkötupakasta voi saada, jos käyttää liikaa aikaa alan harrastajien parissa tai lukemalla alan harrastajien kirjoittamia keskustelupalstatekstejä.

Sähkötupakasta voi saada monimutkaisen aiheen niin halutessaan, mutta totuus on kuitenkin paljon yksinkertaisempi. Yksinkertaisimmillaan sähkötupakan käyttö on kapselisähkötupakka käytettäessä: ostat laitteen ja loppuun käytetty kapseli vaihdetaan uuteen vetämällä vanha kapseli ulos, minkä jälkeen tilalle asetetaan uusi kapseli. Ne, jotka ovat kiinnostuneet muokkaamaan sähkötupakan kaikkia osa-alueita, valitsevat muokattavan sähkötupakan eli modin. Käytön vaikeustason aste on täysin käyttäjän valittavissa.

7. Käytä ainoastaan virallisia kaupasta ostettuja sähkötupakkatuotteita

Viralliset sähkötupakkakäyttöön tarkoitetut tuotteet ja nikotiininesteet on tutkittu ja testattu nimenomaan sähkötupakkakäyttöön. Pimeiltä markkinoilta ostettujen sähkötupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vaikutukset voivat olla hyvin vaarallisia, koska niitä ei ole tutkittu ja testattu käytettäväksi sähkötupakan kanssa.

8. Käytä ainoastaan saman valmistajan samaan malliin tehtyjä atomisaattoreita

Useissa tapauksissa muun valmistajan atomisaattorit eivät käy toisen valmistajan sähkösavukkeeseen.

9. Höyryntuottoa voi lisätä eri nikotiininesteitä käyttäen

Mikäli sähkötupakkalaitteestasi ei löydy laitteen tehon säätömahdollisuuksia, voit yrittää lisätä höyryntuottoa kokeilemalla nikotiininesteitä, joissa on suurempi VG-prosentti. Mitä suurempi VG% nikotiininesteessä, sitä enemmän höyryä se tuottaa.

Kuinka estetään sähkötupakan räjähtäminen?

Sähkötupakan räjähtäminen on hyvin harvinainen tapaus, joka saa kuitenkin tapahtuessaan aina paljon palstatilaa. Miksi sähkötupakan akut räjähtävät? Yksinkertaisesti sanottuna sähkötupakan räjähtäminen aiheutuu vioittuneen akun ylikuumenemisesta. Sama akun räjähtämisen riski on olemassa kaikissa akkukäyttöisissä sähkölaitteissa kuten esimerkiksi älypuhelimissa.

Miten sähkötupakan akun räjähtämisen voi estää?

1. Älä poista sähkötupakkalaitteesta mitään turvaominaisuuksia. Turvaominaisuudet on suunniteltu estämään akun ylikuumeneminen.
2. Käytä vain laitteelle suunniteltuja ja suositeltuja akkuja.
3. Käytä sähkötupakkalaitteelle tarkoitettua oikeaa laturia.
4. Suojele sähkötupakkalaitettasi äärimmäisiltä lämpötiloilta. Älä jätä sähkötupakkalaitettasi alttiiksi suoralle auringonvalolle tai pakkaseen.
5. Vaihda vaurioitunut tai kastunut akku.

Sähkötupakan hankinta

Mistä voi ostaa sähkötupakkaa?

Kuva sähkötupakan ostopaikasta.

Sähkötupakkaa myydään Suomessa:

● kioskeissa
● kaupoissa
● huoltoasemilla
● erikoisliikkeissä

Yleinen väärinkäsitys sähkötupakasta on se, että sitä ei joko saa myydä Suomessa ollenkaan tai sähkötupakkaa saa Suomessa vain erikoisliikkeistä. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa. Suomen Tuontiliikkeen maahantuomia sähkötupakkatuotteita ja nikotiininesteitä on kioskien ja huoltoasemien lisäksi myynnissä myös lähes jokaisen suomalaisen vähittäiskauppaketjun myymälöissä. Ajankohtaiset myyntipisteet voit tarkistaa myyntipisteet-sivultamme.

Saako sähkötupakkaa ostaa netistä?

Sähkötupakkatuotteita tai nikotiininesteitä ei saa tilata verkkokaupoista. Etäviestimen välityksellä, eli esimerkiksi nettikaupoista tilaaminen on kielletty tupakkalaissa. Laki laskee etäviestimiksi myös postin, tavarankuljetuksen tai muun vastaavan tavan.

Kuka saa ostaa sähkötupakkaa?

Sähkötupakan ikäraja Suomessa on 18 vuotta. Sähkötupakkaa ei saa myydä eikä luovuttaa alle 18-vuotiaalle. Sähkötupakan myymisestä ja luovuttamisesta alaikäiselle seuraa rangaistus, joka on sakko tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Tupakkalaki sähkötupakan osalta

Sähkötupakan makuainekielto

Sähkötupakkatuotteet tulivat Suomessa kauppoihin myyntiin vuonna 2016 voimaan tulleen EU-direktiivin mukaisen tupakkalain myötä. Sähkötupakka sallittiin myytäväksi tavallisissa kaupoissa ja kioskeissa, mutta tupakkalakiin sisällytettiin sellaisiakin sähkötupakkaa koskevia muutoksia, joita ei EU-direktiivissä edellytetty.

Sähkötupakan kanssa höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiininesteitä koskeva makuaineiden kielto on ehkä merkittävin esimerkki Suomen omasta EU-direktiivin ulkopuolisesta lisäyksestä tupakkalakiin. Sähkötupakkaa koskevaa makuainekieltoa perustellaan Suomessa nuorten savuttomuuden edistämisellä, sillä viranomaiset arvioivat erilaisten ja eksoottisten makuvaihtoehtojen houkuttelevan nuoria sähkötupakan käyttäjiksi. Makuainekieltoon tehtiin yksi poikkeus, jonka myötä maustamattoman nikotiininesteen lisäksi ainut sallittu maku on tupakan makuinen nikotiinineste.

Tupakkalain vaikutus sähkötupakan ostopaikkoihin

Ennen uutta tupakkalakia nikotiinipitoista sähkötupakkaa ei Suomessa saanut myydä ilman lääkelupaa, mikä tarkoittikin sitä, että sähkötupakkatuotteet ja nikotiininesteet tilattiin ulkomaisista verkkokaupoista.

Uuden tupakkalain myötä sähkötupakan myynti vapautui Suomessa, mikä toi nikotiinipitoiset sähkötupakat myyntiin kioskeihin, kauppoihin ja erikoisliikkeisiin. Samalla Suomessa kuitenkin kiellettiin sähkötupakkatuotteiden myyminen ja ostaminen internetin välityksellä. Kielto koskee myös muita etäviestimiä kuten postia tai tavarankuljetusta.

Tupakkalaki ja sähkötupakan ja nikotiininesteiden maahantuonti

Suomen Tupakkalaissa on useita sähkötupakan käyttäjiä koskevia lakipykäliä. Tupakkalaki asettaa rajoituksia sähkötupakan ostopaikan lisäksi myös maahantuonnille. Ensinnäkin alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan ulkomaanmatkan jälkeen sähkötupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Tämä on linjassa sen kanssa, että Suomessa alle 18-vuotiaalle ei saa myydä sähkötupakkaa tai nikotiininesteitä.

Nikotiininesteiden maahantuonnille on olemassa rajoituksia. Yksityishenkilö ei saa tuoda maahan nikotiininesteitä, joiden nikotiinipitoisuus ylittää yli 20 milligrammaa millilitrassa. Nikotiininesteitä joiden nikotiinipitoisuus on enintään 20 milligrammaa millilitrassa saa tuoda maahan enintään 10 millilitraa. Nikotiininesteitä, joita saa tuoda maahan sallitun määrän, saa tuoda vain omaan käyttöön.

Rajoitukset voivat myös riippua matkan kohteesta ja matkan kestosta. Jos matka sijoittuu Euroopan talousalueen ulkopuolelle, matkustus tapahtuu muulla kuin lentokoneella ja matka on kestänyt korkeintaan 24 tuntia, ei nikotiininesteitä ja tupakkatuotteita saa Suomessa asuva henkilö tässä tapauksessa tuoda maahan. Tällaisessa tapauksessa poikkeukseksi kuitenkin katsotaan sähkötupakkatuotteet ja nikotiininesteet, jotka on ostettu ennen matkaa Suomesta.

Sähkötupakan käytön rajoitukset

Tupakkalaissa tupakointikieltoja sovelletaan perinteisen tupakan käytön lisäksi myös sähkötupakan käyttöön. Sähkötupakkaa ei siten koske mitkään erityissäännöt vaan sitä kohdellaan samalla tavalla kuin perinteisen tupakan käyttöäkin. Nyrkkisääntönä on hyvää pitää mielessä se, että sähkötupakkaa ei saa käyttää siellä, missä perinteistä tupakkaakaan ei saa polttaa.

Sähkötupakan kierrätys ja lajittelu

Sähkötupakka koostuu useista osista, kuten nestesäiliöstä, atomisaattorista, irrotettavasta akusta ja itse sähkötupakan rungosta, johon koko sähkötupakan kokonaisuus kiinnittyy.

Nämä kaikki sähkötupakan osat ovat useimmiten irrotettavissa tosistaan, ja sähkötupakkaa hävitettäessä sähkötupakan osat tulee lajitella ja kierrättää oikein.

 

Kuva sähkötupakan lajittelua esittävästä symbolista.

Sähkötupakan akun kierrätys

Sähkötupakan akku ei poikkea muissa sähkölaitteissa käytetyistä akuista. Myös sähkötupakassa käytetään yleisesti litiumioniakkua, joka tunnetaan myös Li-ion-nimellä.

Sähkötupakan akku kuuluu kierrättää, joten viethän tiensä päähän tulleen sähkötupakan akun akkujen kierrätyspisteeseen. Kuolleesta akusta saadaan raaka-aineita uusiokäyttöön, joten akun vieminen kierrätyspisteeseen on myös ympäristön kannalta ehdottomasti järkevin ratkaisu.

Kun viet sähkötupakan akun kierrätykseen, kiinnitäthän erityistä huomiota siihen, että muistat peittää akkujen navat teipillä, jotta oikosulun mahdollisuus pienenee. Syy miksi akkujen navat täytyy teipata umpeen oikosulun välttämiseksi, on se, että oikosulku voi aiheuttaa tulipalon akkujen ja paristojen keräysastiassa.

 

Sähkötupakan atomisaattorin lajittelu

Sähkötupakan atomisaattori koostuu metallista ja sen sisällä olevasta pumpulista.

Koska atomisaattorin pumpulia ei useimmiten pysty erottelemaan erikseen atomisaattorista, tulee atomisaattori lajitella sen perusteella, mitä ainetta atomisaattorissa on painoonsa nähden eniten.

Tässä tapauksessa voidaan todeta, että atomisaattorissa eniten on metallia, eli sähkötupakan atomisaattori kuuluu laittaa metallinkeräykseen.

 

Sähkötupakan nestesäiliön lajittelu

Sähkötupakan nestesäiliön materiaali on tyypillisesti lasia tai muovia. Jos nikotiininestesäiliössä ei ole nikotiininestettä, nestesäiliö voidaan lajitella poltettavaan jätteeseen.

 

Sähkötupakan rungon lajittelu

Kun sähkötupakkalaitteesta on irrotettu kaikki irrotettavat osat, jää jäljelle enää sähkötupakan runko. Käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi kierrättää viemällä laitteet sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen eli SER-kierrätykseen.

Myös useat elektroniikkalaitteita myyvät erikoisliikkeet tarjoavat mahdollisuuden kierrättää pienet elektroniikkalaitteet.

Jos sähkötupakasta ei saa irrotettua erilleen piiriä ja akkua, kuuluu tällainenkin sähkötupakka viedä SER-kierrätykseen.

Huomioithan, että irrallisia paristoja ja irrallisia akkuja ei saa laittaa SER-kierrätykseen.

 

Sähkötupakan historia

Kuka keksi sähkötupakan?

Laite, jonka tänä päivänä miellämme sähkötupakaksi, on kiinalaista alkuperää. Kiinalainen farmaseutti ja keksijä nimeltä Hon Lik keksi modernin sähkötupakan vuonna 2003.

Mutta sähkötupakka ei ole silti niin moderni keksintö kuin voisi ensiksi kuvitella, sillä sähkötupakan alkuperä ajoittuu paljon kauemmaksi kuin vuoteen 2003. Vuonna 1927 amerikkalainen Joseph Robinson haki patenttia laitteelle, joka oli käytännössä sähköhöyrystin. Joseph Robinsonin haaveena oli kehittää laite, jolla pystyisi vetämään höyryjä henkeen ilman palamisen riskiä.

Joseph Robinsonin patentoiman laitteen jälkeen kului muutama vuosikymmen, kunnes 1960-luvulla ihmiset alkoivat kiinnittää huomiota tupakoinnin terveyshaittoihin. Vuonna 1963 amerikkalainen Herbert Gilbert keksi savuttoman ja tupakattoman tupakkalaitteen. Gilbert ei onnistunut kuitenkaan löytämään yhtäkään valmistajaa, joka olisi kiinnostunut valmistamaan Gilbertin keksimää savutonta ja tupakatonta tupakkalaitetta.

1980-luvulla ensimmäisen nikotiinilaastarin keksinyt Jed Rose kehitteli myös eräänlaista sähkötupakkalaitetta, mutta totesi laitteen olevan aikaansa edellä.

Kuten voidaan nähdä, modernilla sähkötupakalla oli paljon edeltäjiä, kunnes kiinalainen farmaseutti ja keksijä Hon Lik keksi vuonna 2003 laitteen, joka edustaa nykypäivän modernia sähkötupakkaa. Hon Likin keksimä sähkötupakka muistutti ulkomuodollisesti perinteistä tupakkaa, mutta nykyiset sähkötupakkalaitteet ovat luonnollisesti kehittyneet alkuperäisestä visiosta pidemmälle, eikä sähkötupakkalaitteet enää muistuta ulkonäkönsä puolesta edes etäisesti perinteistä tupakkaa.

Sähkötupakka onkin siis alkuperältään sekä yhdysvaltalainen että kiinalainen ja vastauksesta riippuen se keksittiin joko 1920-luvulla Yhdysvalloissa tai vuonna 2003 Kiinassa.

Sähkötupakan lyhyt historia Suomessa

Vuonna 2008 nikotiinipitoisten sähkötupakkatuotteiden myynti kiellettiin Suomessa, koska sähkötupakkatuotteiden sisältämä nikotiinineste luokiteltiin silloin lääkevalmisteeksi. Kielto koski myös ulkomailta tilaamista internetin kautta, mutta nettitilaaminen vapautettiin lopulta vuonna 2011. Nikotiinittomia sähkötupakkatuotteita sai kuitenkin myydä Suomessa kaupoissa.

Vuoden 2016 tupakkalakiuudistuksen myötä sähkötupakka otettiin tupakkalain piiriin. Tämä tarkoitti sitä, että nikotiinipitoisten sähkötupakkatuotteiden myynti sallittiin Suomessa samoissa paikoissa kuin tupakkaakin saa myydä, mutta samalla kiellettiin sähkötupakan tilaaminen nettikaupoista. Samainen tupakkalaki asetti rajoitteita myös niin nikotiiniesteen nikotiinipitoisuudelle kuin makuaineillekin. Ylin sallittu nikotiinipitoisuus on 20 milligrammaa millilitrassa, ja ainoa sallittu nikotiininestemaku maustamattoman nikotiininesteen lisäksi on tupakan makuinen nikotiinineste.

Nykyhetki Suomessa

Nyt, kun nikotiinipitoisten sähkötupakkatuotteiden myynti on ollut sallittua jo tovin, alkaa tilanne selkeytyä Suomessa. Koska nettimyynti on kiellettyä, on koko Suomen sähkötupakkamarkkina keskittynyt kivijalkamyymälöihin. Markkina on vuosien aikana yhtä enemmän keskittynyt päivittäistavarakauppasektoriin, eli marketteihin ja kioskeihin erikoisliikkeiden jäädessä taka-alalle. Sähkötupakkaan keskittyvien erikoisliikkeiden määrä tulee vähenemään tulevaisuudessa. Erikoisliikkeet tulevat todennäköisesti katoamaan pienemmiltä paikkakunnilta ja jäljelle jäävät alan liikkeet tulevat löytymään ainoastaan isoimmista maakuntakeskuksista.

Sähkötupakka Euroopassa ja maailmalla

Sähkötupakka tuli Eurooppaan vuonna 2006. Sähkötupakka on sallittu Euroopassa kaikkialla muualla paitsi Norjassa, jossa nikotiinipitoiset sähkötupakkatuotteet ovat kielletty. Norja aikoo ottaa tupakkatuotedirektiivin käyttöön vuonna 2021. Sen sijaan makuaineille on asetettu rajoituksia joissakin maissa. Kolmessa Euroopan maassa on voimassa sähkötupakan makuainekielto. Suomen lisäksi Viro ja Unkari ovat kieltäneet sähkötupakan makuaineet.

Osa Euroopan maista on suunnittelemassa makuainekieltoa sähkötupakalle. Tällä hetkellä sähkötupakan makuainekieltoa suunnittelevat maat ovat Alankomaat, Saksa, Liettua ja Tanska. Tulevaisuus näyttää aikovatko muutkin Euroopan maat seurata Suomen, Viron ja Unkarin asettamaa esimerkkiä.

Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on myös omat eronsa. Euroopassa sähkötupakkatuotteiden valmistus on tiukasti Euroopan komission sääntelemä, kun taas Yhdysvalloissa ei ole yhtä tiukkaa sähkötupakkatuotteiden säätelyä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että EU on asettanut ylärajat sähkötupakan nestesäiliön koolle ja nikotiininesteen nikotiinipitoisuuksille. Lisäksi nikotiininesteen sallituille ainesosille on asetettu tiukat rajoitukset. EU:n komissio aikoo tarkastaa uudelleen sähkötupakkaa koskevan säätelyn vuonna 2021.

Sähkötupakkamarkkinoiden koko

Yhdysvaltojen jälkeen suurimmat sähkötupakkamarkkinat löytyvät järjestyksessä Englannista, Ranskasta ja saksasta:

1. Yhdysvallat
2. Iso-Britannia
3. Ranska
4. Saksa
5. Kiina
6. Kanada
7. Puola
8. Italia
9. Venäjä
10. Etelä-Afrikka

Sähkötupakkamarkkinoiden koko maailmanlaajuisesti arvioidaan noin 19,3 miljardin dollarin arvoiseksi. Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska vastaavat yhdessä noin 10 miljardia dollaria sähkömarkkinoiden koosta

Kuinka moni käyttää sähkötupakkaa?

Kuinka paljon maailmassa on sähkötupakan käyttäjiä? Euromonitorin tekemän arvion mukaan sähkötupakan käyttäjiä oli vuonna 2018 koko maailmassa noin 41 miljoonaa. Vuoteen 2021 mennessä käyttäjien määrän arvioidaan nousevan maailmanlaajuisesti noin 55 miljoonaan käyttäjään.

Katso myyntipisteet