Tupakkalaki ja tupakkavero sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden näkökulmasta

Kysymyksiä tupakkalaista ja tupakkaverosta liittyen sähkösavukkeisiin ja nikotiininesteisiin

Sähkösavukkeet ja nikotiininesteet siirtyivät tupakkalain alle vuonna 2016. Tupakkalaki sääntelee sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä tuotteiden ominaisuuksien, hankkimisen, markkinoinnin ja myymisen osalta.

Miten tupakkalaki sääntelee tuotteiden kuluttajamyyntiä?

1. heinäkuuta 2017 alkaen sähkösavukkeiden, nikotiininesteiden, atomisaattoreiden tai muiden sähkösavukkeen osien ostaminen tai myyminen internetissä, puhelimitse tai muuten etänä on kielletty. Teko on rinnastettavissa nuuskan tai tupakan harmaaseen kauppaan.

Myös pakkauksia säännellään muun muassa korkin lapsilukon osalta.

Veron muuttuminen tulevaisuudessa

Koska sähkösavukkeet ovat suhteellisen uusi ilmiö, valtionvalta haluaa kerätä sähkösavukenesteiden myynnistä kattavasti tietoa ennen kuin mahdollisista veronkorotuksista päätetään. Tästä syystä heinäkuussa 2017 tuleva tupakkatuotteiden veronkorotus ei koske nikotiininesteitä.

Mikä on tupakkaveron määrä nikotiininesteissä?

Veron määrä on 0,30€ per ml. Eli Suomessa myytävissä 10ml nikotiininestepulloissa tupakkavero on 3,00€.

Koskeeko tupakkavero sähkösavukkeita tai nikotiininesteitä?

Tupakkavero koskee nikotiininesteitä, tai valmiiksi nikotiininesteellä täytettyjä sähkösavukkeita. Tupakkavero määräytyy nikotiininesteiden myyntipakkauksen tilavuuden mukaan, ei sen sisältävän nikotiinipitoisuuden tai hinnan mukaan.

Miten tupakkalaki sääntelee nikotiininesteitä?

Tupakkalaki sääntelee nikotiininesteitä makuaromien, ainesosien, myyntipakkausten, tilavuuden ja nikotiinin määrän suhteen. Nikotiinia Suomessa myytävissä nikotiininesteissä saa olla maksimissaan 20mg/ml ja suurin sallittu pullo koko on 10ml. Mauista ainoastaan tupakanmaku ja maustamaton ovat sallittu.

Miten tupakkalaki sääntelee sähkösavukkeita?

Tupakkalaki sääntelee sähkösavukkeita lapsilukon, nestesäiliön koon ja muiden ominaisuuksien mukaan. Yleisimmät lapsilukot ovat säiliön avaamisessa ja laitteen käynnistämisessä. Nestesäiliön koko on rajattu 2ml:aan.