Makuaineet ja Suomen tupakkalaki

Suomalainen sähkötupakkaan keskittyvä erikoisliike on saanut huomautuksen sähkösavukkeiden kanssa käytettävien makuaineiden myynnistä. Artikkelissa käsitellään asiaa tupakkalain näkökulmasta, ja makuaineiden tulevaisuudesta Suomessa.

Suomen tupakkalaki sähkösavukkeissa käytettävistä makuaineista

Piirretty kuva lakikirjasta ja lakimiehestä.

Suomen tupakkalaissa on säädetty, että savukkeita ei saa myydä kuluttajille, jos tupakkatuotteissa on tunnusomainen maku tai tuoksu.

Suomen tupakkalaissa on säädetty, että savukkeita ei saa myydä kuluttajille, jos tupakkatuotteissa on tunnusomainen maku tai tuoksu. Edellä mainittuja tunnusomaisia makuja ja tuoksuja ovat tupakkalain mukaan sellaisia maut tai tuoksut, jotka ovat selvästi havaittavissa esimerkiksi nikotiininesteessä. Makujen ja tuoksujen on myös oltava tehty lisäaineesta tai lisäaineiden yhdistelmistä. Sähkösavukkeiden ja sähkösavukenesteiden kannalta tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tällä hetkellä myynnissä olevat sähkösavukenesteet saavat olla joko maustamattomia tai tupakan makuisia. Muiden makuaineiden myynti sähkötupakan kanssa käytettäväksi on kielletty. Mainitsimme artikkelissa Sähkösavuke valtaa markkinoita, kuinka vuonna 2017 voimaan tullut lakimuutos kielsi sähkösavukkeiden makuaineiden myynnin.

Makuainekielto ei ole kuitenkaan estänyt sähkösavukkeiden käyttäjiä yhdistelemästä elintarvikemakuja maustamattomiin sähkösavukenesteisiin. Tämä ei ole jäänyt sähkösavukkeisiin keskittyviltä erikoisliikkeiltä huomaamatta, ja elintarvikemakuja myydäänkin usein erikoisliikkeissä sähkösavukkeiden rinnalla. Tupakkavalvonnasta vastaavien tahojen kiinnostus asiaa kohtaan on myös luonnollisesti herännyt.

Erikoisliikkeiden makuaineiden myynti saattaa loppua

Hämeen Sanomat uutisoi hetki sitten, että hämeenlinnalainen sähkötupakkaerikoisliike on saanut Hämeenlinnan kaupungilta 5000 euron uhkasakon 17. huhtikuuta, koska sähkösavukkeisiin käytettävien makuaineiden myyntiä ei ole kehotuksista huolimatta lopetettu. Erikoisliikkeeseen tullaan tekemään tarkastuskäynti kahden viikon sisällä, ja mikäli makuaineet ovat edelleen myynnissä, lankeaa 5000 euron uhkasakko maksettavaksi.

Erikoisliike saa lain mukaan myydä vähäisiä määriä muitakin kuin niitä tuotteita, joihin kauppa on erikoistunut. Asia ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertaista. Koska makuaineet ovat myynnissä sähkösavukeliikkeessä, Valvira, ja tässä tapauksessa myös Hämeenlinnan kaupunki, tulkitsee makuaineet sähkösavukkeiden kanssa käytettäväksi. Vaikka sähkötupakkaliike markkinoisi elintarvikemakujen myyntiä leivontaan käytettäväksi, tulkitaan elintarvikemaut silti sähkötupakan kanssa käytettäväksi todennäköisen käyttötarkoituksen periaatteella. Laki on selkä asian suhteen ja lakia on tulkittu johdonmukaisesti. Sähkösavukkeisiin keskittyvien erikoisliikkeiden tilannetta ei myöskään helpota se, että monilla sähkötupakkaliikkeissä myytävillä makuaineilla on sähkösavukenesteen brändi, jonka takia sekä paketin ulkoasu että tekstit viittaavat vahvasti sähkösavukkeisiin.

Miten käy makuaineiden ja sähkötupakan tulevaisuudessa?

Loppuuko makuaineiden käyttö sähkötupakan kanssa siihen, jos niiden myynti kielletään erikoisliikkeissä? Epätodennäköistä, sillä sähkösavukkeiden kanssa käytettävät makuaineet ovat käytännössä elintarvikemakuja, joten mikään ei estä sähkösavukkeiden käyttäjää ostamasta elintarvikemakuja tavallisesta marketista. Markettien on kuitenkin huolehdittava sijoittelusta, sillä sähkösavukkeiden vieressä myytävät makuaineet tulkitaan tietenkin sähkötupakan kanssa käytettäväksi. Markettien ja muiden kivijalkaliikkeiden lisäksi myös internetistä löytyvät aromitiivisteisiin ja elintarvikemakuihin keskittyvät verkkokaupat tarjoavat vaihtoehdon sähkötupakan erikoisliikkeiden sijaan.

Lähteet:
1. Hämeen Sanomat – Sähkötupakkakaupalle lätkäistiin 5000 euron uhkasakko arominesteiden myymisestä

2. Hämeenlinnan kaupungin päätös (PDF)

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.