Uusi tutkimus sähkösavukkeiden terveysvaikutuksista

16.02.2018

Englantilaistutkimus oikaisee sähkötupakkaan liittyviä oletuksia

Iso-Briannian Public Health Englandin (joka on Iso-Britannian versio Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta) uuden raportin mukaan sähkösavukkeet eivät ole täysin riskittömiä, mutta ne ovat paljon vaarattomampia kuin perinteiset savukkeet. Tutkimuksen mukaan sähkösavukkeet ovat jopa 95 prosenttia vaarattomampia.

Syövän, verisuonitautien ja hengityselinsairauksien riski on huomattavasti pienempi sähkösavukkeiden käytössä. Tämä johtuu siitä, että tupakan savussa olevia haitallisia kemikaaleja ei sähkötupakan höyryssä pääasiallisesti ole, ja jos on, niin niitä löytyy todella pieniä määriä tupakkaan verrattuna. Public Health England kritisoi myös sellaisten tutkimusten raportointia, jotka liioittelevat sähkösavukkeen riskejä. Jopa neljäsosa iso-britannialaisista tupakoitsijoista pitää virheellisesti sähkösavuketta yhtä vaarallisena kuin tupakointia. Public Health Englandin mukaan se olisi suuri tragedia, jos tupakoitsija, jonka olisi mahdollista lopettaa tupakointi sähkötupakan avulla, jättäisi sähkösavukkeen käytön kokeilematta väärän infromaation takia.

Public Health England huomauttaa, että vaikka sähkösavukkeiden kokeilu nuorilla on melko yleistä, nuorista kokeilijoista harvoin tulee aktiivikäyttäjiä. Sähkösavukkeiden aktiivikäyttäjien taustalla on lähes aina tupakointi entuudestaan. Saman huomion teimme myös artikkelissa Sähkösavuke valtaa markkinoita. Huomioitavan arvoinen asia on myös se, että sähkötupakoinnin yleistymisellä ei ole ollut negatiivista vaikutusta nuorten tupakointiin. Nuorten tupakointi on sähkötupakan yleistymisestä huolimatta edelleen laskussa Iso-Britanniassa.

Sähkösavukkeet ovat Public Health Englandin raportin perusteella yhteydessä myös tupakoinnin lopettamiseen. Vuosittain sähkötupakka auttaa arviosta riippuen jopa yli 50 000 tupakoitsijaa lopettamaan tupakoinnin. Iso-Britannialaisten tupakan lopettamista tukevien järjestöjen tietojen perusteella tupakoinnin lopettaminen on vähintään yhtä mahdollista sähkösavukkeen ja lopettamiskäyttäytymisen tukemisen yhdistelmällä kuin tupakasta vieroitukseen tarkoitettujen lääkkeiden avulla.

Public Health England kertoo yhteenvedossaan, että kymmenet tuhannet ihmiset käyttävät sähkösavukkeita tupakoinnin lopettamiseen, ja monet käyttävät sähkötupakkaa myös tupakoinnin vähentämiseen. Raportin mukaan sähkösavukkeet eivät myöskään lisää nuorten tupakointia, ja suurin osa kokeilijoista ei tule riippuvaiseksi sähkösavukkeista. Tulevaisuudessa Public Health England haluaa muun muassa lisää tutkimuksia sähkösavukkeiden käyttötavoista ja sähkösavukkeiden yhteydestä verisuonitauteihin.

Lopussa Public Health England mainitsee, että mikäli halutaan tavoitella savutonta sukupolvea ja vähentää tupakoinnin haittoja, on tehtävä rohkeita päätöksiä sähkösavukkeiden suhteen tutkittuun tietoon pohjautuen. Kaikkia tupakoitsijoita on myös tuettava lopettamispäätöksessään.

Lähde

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.