Kuluttajille

Tuomme sähkösavukkeet ja nikotiininesteet lähikauppaasi

Tuotetietoa

Mitä sähkösavukkeet ovat

Sähkösavukkeet – tai paremminkin elektroniset nikotiiniannostelijat ovat kevyitä sähkölaitteita, joilla höyrystetään valinnan mukaan nikotiinia sisältävää tai nikotiinitonta nestettä. Sähkösavukkeiden käyttäminen imitoi tupakointia sillä erotuksella, ettei tuotteissa ole tupakka eikä niissä pala mikään.

Sähkösavukkeita on lukuisia eri näköisiä ja kokoisia, mutta kaikissa on sama toimintaperiaate. Sähkösavukkeissa on akku, nestesäiliö ja höyrystin (atomisaattori). Akun tehtävä on varastoida virtaa ja lämmittää höyrystintä, joka nestesäiliössä imee nestettä itseensä. Lämmetessään höyrystin höyrystää nesteen ja höyry voidaan sisäänhengittää siinä kiinni olevasta suukappaleesta.

Tupakkalaki sähkösavukkeiden osalta

Sähkösavukelaitteessa olevan nestesäiliön koko on laissa rajattu kahteen millilitraan. Varsinkin isoimmissa sähkösavukkeissa raja on auttamatta pieni ja valmistajat usein tekevätkin laitteita isommilla säiliöillä jotka sovitekappaleilla pienennetään EU:n markkinoille sopiviksi.

Sähkötupakkalaitteen on tarjottava tasainen nikotiinin annostus jokaisella henkäyksellä. Nikotiinin tasaista annostusta on laissa perusteltu esimerkiksi sillä, että tasaisella nikotiinin annostuksella pyritään estämään vaarallisen ison annostuksen saanti vahingossa.

Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden ostaminen kuluttajana

Sähkösavuketuotteiden ostamiseen pätee samat ikärajat ja lait kuin tupakan ostamiseen. Tuotteita saa myydä vain myyntiluvan omaavat jälleenmyyntipisteet joissa tuotteet ovat sijoitettu tupakan kaltaisesti tupakkakaappiin. Lisäksi isoimmista kaupungeista löytyy vielä pelkästään sähkösavukkeita myyviä erikoisliikkeitä, joissa esilläpitokieltoa ei ole.

Lisäksi myynnissä olevissa sähkösavukelaitteissa on oltava lapsilukkomekanismi, joka voi olla esimerkiksi toimintanäppäimen painaminen nopeasti tietyn määrän verran. Jokaisen laitteen ohjekirjasta löytyy tarkemmat ohjeet lapsilukkoon liittyen.

Usein kysyttyjä kysymyksiä sähkösavukkeista

Sähkösavukkeen höyryntuotto ei ole mielestäni riittävä. Miten saan sähkösavukkeestä enemmän höyryä?

Voit kokeilla suuremalla VG%:lla varustettuja nikotiininesteitä. Itse sähkösavuketta ei voi muokata tuottamaan enempää höyryä, jos siinä ei ole säätömahdollisuutta. Sähkösavukkeiden minkäänlainen muokkaaminen on ehdottomasti kielletty, ja se päättää myös laitteen takuun.

Katso täältä mitä tarkoittaa VG%

Miksi sähkösavukettä imettäessä kuuluu “kurlausääni”?

Ääni johtuu nestevuodosta höyrystimessä. Nikotiininesteen mukaan pääsee ilmaa, joka aiheuttaa äänen. Vaihda höyrystin uuteen, tai mikäli sähkösavukkeessasi voi säätää tehoja, kokeile lisätä tehoa.

Miksi suuhuni tulee palaneen makua?

Höyrystimesi (atomisaattori) on kulunut, eikä pysty enää tuottamaan höyryä normaalisti. Tämä on normaalia ja merkki siitä, että laitteeseen on aika vaihtaa uusi höyrystin.

Miten sähkösavuke täytetään nikotiininesteellä?

Ruuvaamalla nikotiininestesäiliö auki ja täyttämällä nikotiininestettä tankkiin siihen merkattuun maksimirajaan asti. Älä täytä säiliötä maksimirajan yli, äläkä päästä säiliötä täysin tyhjäksi. Suosittelemme tarkistamaan laitteesi ohjekirjasta kyseisen mallin täyttöohjeet.

Voiko sähkösavuke mennä rikki?

Varomattomasti käsiteltynä voi. Tyypillisin vahinko on nikotiininestesäiliön lasin halkeaminen. Tässä tapauksessa sähkösavuketta ei tulisi enää käyttää ja mallistasi riippuen, vaihtaa säiliö uuteen tai hankkia uusi sähkösavuke.

Miksi nikotiininestettä joutuu suuhuni?

Atomisaattorisi voi olla vaihdon tarpeessa tai sinulla on liian juoksevaa nestettä.

Miksi sähkösavukkeestani vuotaa nikotiininestettä?

Yleisimmät syyt ovat joko liian täysi (höyrystin täyttyy nikotiininesteestä), liian tyhjä nikotiininestesäiliö (säiliön vakuumi häviää) tai halkeama nikotiininestesäiliön lasissa. Suosittelemme myös tarkistamaan onko laitteesi höyrystin säiliön pohjassa vai ylhäällä, ja säilyttämään laitetta höyrystin ylöspäin.

Onko sähkösavukkeella takuuta?

On. Sähkösavukkeilla on aina vähintään vuoden takuu. Takuuasioissa ota yhteyttä laitteen maahantuojaan.

Käykö muun valmistajan atomisaattori toisen valmistajan sähkösavukkeeseen?

Yleensä ei käy. Käytä ainoastaan saman valmistajan samaan malliin tehtyjä atomisaattoreita.

Minkälaisia sähkösavukkeita on olemassa?

Sähkösavukkeet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:
kapselisähkösavukkeisiin, joissa höyrystin ja neste tulee valmiina kapselissa
Kynämallisiin, joissa höyrystin pitää itse vaihtaa ja neste ostaa erikseen
Muokattaviin, joissa hyörystimen vaihdon ja nesteen lisäämisen lisäksi on säätömahdollisuuksia.

Mitä nikotiininesteet ovat?

Nikotiinineste on sähkösavukkeissa käytettävää nestettä, joka höyrystetään sähkösavukkeen avulla hengitettävään muotoon. Nikotiinineste koostuu propyleenikglykolista (PG), kasvisglyserolista (VG), makuaineista ja nikotiinista, joista kaikilla paitsi viimeksi mainitulla on elintarvikekoodi ja ovat laajasti saatavilla olevia elintarvikeainesosia. Nikotiininesteistä käytetään myös nimitystä e-neste tai sähkösavukeneste. Suomessa myytäviä nikotiininesteitä on saatavilla erilaisissa tupakanmauissa tai maustamattomana.

Tupakkalaki nikotiininesteiden osalta

Tupakkalaki määrittelee nikotiininesteitä huomattavasti sähkösavukkeita enemmän. Laki säätelee nikotiininesteen vahvuutta, nikotiininesteiden sallittuja makuja, myyntipakkauksen kokoa ja tupakkaveroa. Tupakkalain mukaan nikotiininesteen enimmäisvahvuus saa olla 20 milligrammaa per millilitra. Kaupoissa ja kioskeissa on myynnissä eri vahvuisia nikotiininesteitä nollasta milligrammasta aina 20 milligrammaan asti. Kuluttajien suosimia vahvuuksia ovat 3mg, 6mg, 12mg ja 18mg nikotiinia per millilitra sisältävät nikotiininesteet. Pakkauskoko on rajattu 10 millilitraan, jossa käytännössä kaikki Suomessa myytävät nikotiininesteet myydään.

Nikotiininesteen maku on rajattu kahteen vaihtoehtoon: tupakkalaissa sallittuja nikotiininesteitä ovat maustamattomat ja tupakan makuiset nikotiininesteet.

Nikotiininesteille on lisäksi määrätty tupakkalaissa tupakkavero, joka on 0,30€ per millilitra. Tupakkavero maksetaan nikotiininesteiden lisäksi myös nikotiinittomista nesteistä. Suomessa nikotiininesteen korkea verotus saattavat kannustaa kansalaisia rikkomaan lakia tilaamalla nikotiininesteet ulkomailta, jossa verotus on paljon alhaisempaa kuin Suomessa tai tuotteissa ei ole valmisteveroa.

Nikotiininesteen maku on rajattu kahteen vaihtoehtoon: tupakkalaissa sallittuja nikotiininesteitä ovat maustamattomat ja tupakan makuiset nikotiininesteet.

Nikotiininesteille on lisäksi määrätty tupakkalaissa tupakkavero, joka on 0,30€ per millilitra. Tupakkavero maksetaan nikotiininesteiden lisäksi myös nikotiinittomista nesteistä. Suomessa nikotiininesteen korkea verotus saattavat kannustaa kansalaisia rikkomaan lakia tilaamalla nikotiininesteet ulkomailta, jossa verotus on paljon alhaisempaa kuin Suomessa tai tuotteissa ei ole valmisteveroa.

Nikotiininesteiden maahantuonti

Nikotiininestettä on luvallista tuoda ulkomailta Suomeen korkeintaan 10ml määrä maksimissaan 20mg/ml vahvuista nestettä vuorokaudessa. Postimyynti, toisin sanoen nikotiininesteiden tai sähkösavukkeiden ostaminen netistä on kielletty, myös Suomen sisällä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä nikotiininesteistä

Onko nikotiinittomia nikotiininesteitä olemassa?

On. Monella valmistajalla on myynnissä nikotiinittomia nesteitä samoilla makuvaihtoehdoilla kuin nikotiinia sisältäviäkin.

Voiko nikotiinineste aiheuttaa allergisia reaktioita?

Kyllä voi. Jotkut ihmiset saattavat olla allergisia joko glyserolille, propyleeniglykolille, nikotiinille tai jollekin nikotiininesteessä käytetylle aromille. Oireita voivat olla esimerkiksi polte kurkussa tai yskiminen. Jos havaitset oireita käytön yhteydessä tai sen jälkeen, ota yhteys lääkäriisi ja näytä käyttämäsi nikotiininestepullo.

Onko nikotiininesteillä parasta ennen -päivää?

On. Yleensä nikotiininesteiden parasta ennen -päivä on kaksi vuotta valmistuspäivästä. Valmistuspäivä ja parasta ennen -päivä on merkitty aina nikotiininesteen myyntipakkaukseen ja/tai nestepulloon.

Mitä makuja nikotiininesteissä saa olla?

Suomessa saa myydä vain tupakanmakuisia ja maustamattomia nikotiininesteitä.

Mitä VG tai PG merkinnät pullon kyljessä tarkoittavat?

VG tarkoittaa glyserolin (VG) ja propyleeniglykolin (PG) suhdetta. Mitä suurempi VG%, sitä enemmän nikotiininesteessä on glyserolia. Propyleeniglykoli (PG) helpottaa nesteen höyrystymistä ja glyseroli (VG) vahvistaa makua ja parantaa höyryntuotantoa. Eli mitä suurempi VG%, sitä enemmän höyryä nikotiinineste tuottaa.

Miksi nikotiininesteen väri tummuu?

Nikotiini on valolle herkkää ainetta ja ollessaan altistettuna valolle, sen väri tummuu. Värin tummuminen ei ole vaarallista, eikä vaikuta nikotiininesteen laatuun tai makuun.

Mitä jos nikotiinineste jäätyy?

Jäätyminen ei muuta nikotiininesteen laatua, mutta suosittelemme säilyttämään nikotiininesteitä 15-25°C.

Mitkä ovat suosituimmat nikotiininestevahvuudet?

Suosituimmat vahvuudet ovat 12mg ja 18mg nikotiinia sisältävät nikotiininesteet.

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.

Tupakkalain vaikutus sähkösavukkeiden käyttöön

Ennen tupakkalain voimaantuloa ainoat Suomessa myytäväksi sallitut sähkösavukkeet olivat nikotiinittomia. Siihen aikaan kuluttajat tilasivat sähkötupakkalaitteet ja nikotiininesteet ulkomailta nettikaupan välityksellä. Vuonna 2016 voimaan tullut tupakkalaki kielsi sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden ostamisen nettikaupoista tuomalla ne samalla myyntiin suomalaisiin kauppoiihin.

Uusi tupakkalaki on aiheuttanut kuitenkin ennennäkemättömiä lieveilmiöitä. Sähkötupakan pimeät markkinat ovat ikään kuin syntyneet tyhjästä uuden tupakkalain voimaantultua. Tutkimuksiemme mukaan monet sähkötupakoitsijat ostavat nikotiininesteet laillisten kauppojen sijaan erilaisista sosiaalisen median ryhmistä ja tuttavilta.

Nikotiininesteen pimeät markkinat toimivat siten, että yksi henkilö ottaa riskin tilatessaan verotonta nikotiininestettä ison määrän ulkomailta, minkä jälkeen nikotiininesteet myydään eteenpäin. Nikotiininesteiden tilaaminen ulkomailta on rikos. Pahimmassa tapauksessa myyjä on jatkanut nikotiininestettä, eli tuotantoketju ei ole selvillä, minkä seurauksena nesteeseen voi päätyä vaarallisia epäpuhtauksia. Myös makutiivisteitä tehdään itse ja myydään eteenpäin. Jos makutiivisteet olisivat mukana tupakkalaissa, viranomaiset pystyisivät valvomaan makutiivisteitä tehokkaammin.

Nikotiininesteen verotusta pienentämällä voitaisiin kilpailla paremmin ulkomaan hintoja vastaan, mikä pienentäisi sähkötupakan pimeitä markkinoita, koska rikoksesta saatava hyöty jäisi hyvin pieneksi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.