Englantilaisten uskomukset sähkötupakasta eivät vastaa viranomaisten käsityksiä

Google teki kyselyn englantilaisen Electric Tobacconist:n puolesta. Kyselyn tulosten perusteella vain pienellä osalla englantilaisista on paikkaansa pitävät uskomukset sähkötupakasta. Kyselyn tulos on mielenkiintoinen ottaen huomioon Englannin viranomaisten muista Euroopan maista poikkeavan suhtautumisen sähkötupakkaan. Tulos herättää ajatuksia median vallasta.

Englantilaiset teveysviranomaiset seisovat sähkötupakan takana

Muista Euroopan maista poiketen englantilaiset terveysviranomaiset seisovat täysin sähkötupakan takana ja tukevat sähkötupakan käyttöä tupakan lopettamisen apuvälineenä. Englantilaiset terveysviranomaiset aktiivisesti kehottavat tupakoivia kansalaisiaan vaihtamaan terveyssyistä sähkötupakkaan. Terveysviranomaisten myönteisestä asenteesta huolimatta sama myönteisyys sähkötupakan käytöstä tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei ole toistaiseksi tarttunut kansalaisiin odotetulla tavalla.

E-vitamiiniöljy viimevuotisten kuolemantapausten aiheuttajana

Viime vuonna sähkötupakkaan liitetyt kuolemantapaukset saivat paljon mediahuomiota. Mekin kirjoitimme aiheesta artikkeleissa Sähkötupakka kuolemantapausten takana? ja USA:n elintarvike- ja lääkevirasto varoittaa kannabisöljyn käytöstä sähkötupakan kanssa. Sähkötupakasta tehtiin näyttävästi syntipukki. Yhdysvaltain tautikeskus on kuitenkin vahvistanut, että kuolemantapausten taustalla ei ollut sähkötupakka. Kuolemat ja keuhkosairaudet aiheutti E-vitamiiniöljy, jota oli lisätty katukaupassa myytäviin laittomiin THC-kannabisöljytuotteisiin. Tavalliset kaupassa myytävät ja tarkasti testatut sähkötupakkatuotteet ja nikotiininesteet eivät aiheuttaneet kuolemia ja keuhkosairauksia.

Media mielikuvien muokkaajana

Kyselyssä kysyttiin vastaajilta, että kannustaisivatko he tuntemiaan tupakoitsijoita vaihtamaan perinteisestä tupakasta sähkötupakkaan. Lähes puolet vastaajista ei suosittelisi tupakoitsijoita vaihtamaan sähkötupakkaan. 31,5 prosenttia vastaajista epäröi suosittelemista. Vain 19,6 prosenttia vastaajista olisi valmiita suosittelemaan perinteisen tupakan vaihtamista sähkötupakkaan.

Kyselyn tulosten perusteella tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että median sähkötupakkaan liittyvällä uutisoinnilla on negatiivinen vaikutus kansalaisten mielikuviin. Myös Electric Tobacconist –liikkeen toimitusjohtajan mukaan median uutisointi vaikuttaa negatiivisesti mielikuviin. Mielenkiintoinen huomio on se, että vaikka kansalaisilla on negatiivinen käsitys sähkötupakasta, kansalaiset eivät kuitenkaan täysin luota sähkötupakointiin liittyvään uutisointiin. Erityisesti sensaationhakuisten tabloidilehtien uutisointia pidetään epäluotettavana.

Kuvassa englantilaisia kävelemässä kaupunkimaisemassa.

Englantilaisten uskomukset sähkötupakasta poikkeavat viranomaisten tiedoista.

Mediaa kutsutaan neljänneksi valtiomahdiksi – eikä selkeästikään turhaan. Britannian viranomaisten kannasta huolimatta media on ohjannut ihmisten mielipiteitä eri suuntaan. Vaikka kansalaiset eivät täysin luottaisikaan sähkötupakkaan liittyviin uutisiin, medialla on silti suuri valta, sillä sen tekemällä uutisoinnilla pystytään ja pyritään ohjaamaan ja muokkaamaan kansalaisten mielipiteitä haluttuun suuntaan.

Sähkötupakan vaaroista saadaan kirjoitettua tietenkin paljon keskustelua herättäviä ja klikkauksia, eli rahaa tuottavia otsikoita. Ovatko raflaavat otsikot tarkoituksenmukaisia ja järkeviä? Tai edes totuudenmukaisia? Pahimmassa tapauksessa monet tupakoitsijat jatkavat perinteisen tupakan polttamista, koska otsikoissa on maalattu sähkötupakasta kauhukuvia, jotka eivät edes perustu totuuteen. Silloin tupakoinnin lopettamisesta syntyvät terveyshyödyt jäävät toteutumatta. Tärkeintä olisi jakaa luotettavaa ja paikkansapitävää informaatiota sähkötupakasta kauhukuvien maalailun sijaan.

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.