Sähkötupakka tehoaa tupakoinnin lopettamiseen yhtä hyvin kuin tehokkain tupakoinnin lopettamislääke, kertoo suomalaistutkimus

Kuva stetoskoopista, muistilehtiöstä ja katkaistuista savukkeista.

Nicotine. uutisoi uudesta suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan sähkötupakka toimii tupakoinnin lopettamiseen yhtä tehokkaasti kuin varenikliini. Tutkimus julkaistiin 17. kesäkuuta arvostetussa JAMA Internal Medicine -tiedejulkaisussa.

Tuore suomalaistutkimus on merkittävä, sillä aikaisempaa tutkimustietoa, jossa sähkötupakan tehoa verrataan varenikliiniin tupakan lopettamisessa, on olemassa vielä varsin vähän.

Varenikliini on laajasti käytetty reseptilääke tupakoinnin lopettamiseen

Varenikliini on laajasti tupakoinnin lopettamiseen käytetty reseptilääke, joka tunnetaan parhaiten Champix-nimellä. 

Varenikliini auttaa tupakoinnin lopettamisessa vähentämällä tupakoinnin miellyttävyyttä ja lievittämällä nikotiinin vieroitusoireita.

Tupakoinnin lopettamiseen keskittyvissä tutkimuksissa varenikliinin on huomattu olevan kaikista tehokkain lääke tupakoinnin lopettamisessa.

Champix-lääkkellä on ollut viime aikoina saatavuusongelmia lääkkeestä löydetyn epäpuhtauden takia. 

Löydetyn epäpuhtaiden takia varenikliinia sisältävälle lääkkeelle tehdään lisäselvityksiä, ja Champixin valmistaja Pfizer on takaisinvetojen lisäksi myös keskeyttänyt lääkkeen jakelun toistaiseksi.

Suomalaistutkimukseen osallistujilla taustalla mittava tupakointihistoria

Pohjois-Suomessa toteutettuun suomalaistutkimukseen osallistui 458 päivittäin tupakoivaa aikuista. Tutkimukseen osallistujat värvättiin paikallisen median avulla vuosina 2018-2020, ja tutkimuksen analyysiosuus suoritettiin vuosina 2022-2024.

Sähkötupakan tehoa varenikliiniin vertaava tutkimus toteutettiin Lapin keskussairaalassa.

Osallistujien keski-ikä oli yli 50 vuotta, ja kaikilla tutkimukseen osallistujilla oli taustallaan pitkä, kymmenien vuosien tupakointihistoria.

Tutkimukseen osallistuvat tupakoitsijat jaettiin satunnaisesti kolmeen eri ryhmään: sähkösavukeryhmään, varenikliiniryhmään ja plaseboryhmään.

Sähkösavukeryhmään jaettujen osallistujien sähkösavukkeissa käytettiin 18 mg:n vahvuista nikotiininestettä. Suomessa korkein sallittu nikotiinivahvuus nikotiininesteille on 20 mg.

Hoitomuotoja annettiin tutkimukseen osallistujille 12 viikon ajan ja seurantaa tehtiin 52 viikkoa.

Sähkötupakalla voi olla oma roolinsa tupakan terveyshaittojen vähentämisessä

Tutkimuksen tulokset osoittivat sekä sähkötupakan että varenikliinin auttavan tupakoitsijoita tehokkaasti lopettamaan tupakan polttamisen kuudeksi kuukaudeksi.

Suomalaistutkijoiden mukaan tarvitaan lisää tutkimustietoa suuremmilla osallistujamäärillä, jotta voidaan tutkia sähkötupakan tehokkuutta tupakoinnin lopettamiseen 6 kuukauden rajapyykin jälkeenkin.

Sähkötupakalla voi olla oma roolinsa tupakoinnista koituvien terveyshaittojen vähentämisessä pitkäaikaisten tupakoitsijoiden parissa, jotka eivät ole lukuisista lopettamisyrityksistä huolimatta kyenneet lopettamaan tupakointia, tutkijat arvioivat.

Iso-Britanniassa terveysviranomaiset ovat ottaneet sähkötupakan yhdeksi työkaluksi tupakoinnin lopettamisessa, ja terveysviranomaiset pitävät sähkötupakkaa yhtenä tehokkaimmista työkaluista tupakoinnin lopettamiseen.

Nähtäväksi jääkin, otetaanko sähkötupakka myös Suomessa tulevaisuudessa avuksi tupakoinnista aiheutuvien terveyshaittojen kitkemisessä.

Lue uutinen on kokonaisuudessaan Nicotine.:n sivuilta.

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.