Edulliset sähkötupakat vähentävät laitonta kauppaa

Pylväskaavio, joka symboloi, että edulliset sähkötupakat vähentävät laitonta kauppaa.

Filter uutisoi, että Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan tupakan nikotiinimäärän rajoittaminen voi kannustaa käyttäjiä hankkimaan tuotteet laittomista lähteistä.

Tutkimuksen mukaan kohtuuhintaisten sähkötupakoiden saatavuus sen sijaan hillitsisi tupakan ostamista pimeiltä markkinoilta.

Yhdysvaltain hallitus aikoo rajoittaa tupakan nikotiinimäärää

Presidentti Bidenin hallitus ilmoitti viime vuoden kesäkuussa ehdotuksesta nikotiinin enimmäismäärän asettamiseksi. Nikotiinin enimmäismäärän rajaamisella on tarkoitus vähentää savukkeiden ja muiden poltettavien tupakkatuotteiden aiheuttamaa riippuvuutta.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviranomaisella (FDA) on valtuudet asettaa rajat nikotiinipitoisuudelle.

– Vaikka nikotiini ei ole se, joka tekee tupakan polttamisesta niin myrkyllistä, se on ainesosa, joka vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista, FDA sanoi viime vuonna ja totesi, että Yhdysvalloissa kuolee joka vuosi lähes puoli miljoonaa ihmistä ennenaikaisesti tupakoinnista johtuviin sairauksiin.

Ehdotus tupakan nikotiinimäärän rajoittamisesta on kiistanalainen

Ehdotus on kiistanalainen, ja jotkut tupakan haittojen vähentämiseen tähtäävään politiikan kannattajat vastustavat ehdotusta sen laittomia markkinoita kasvattavan vaikutuksen takia.

Ehdotusta on kritisoitu myös siitä näkökulmasta, että alempi nikotiinimäärä voi ajaa käyttäjät käyttämään enemmän tupakkatuotteita tyydyttävän nikotiinimäärän saamiseksi.

Sitä vastoin Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat uskoivat, että nikotiinimäärän rajoituksella voi olla merkittävä kansanterveyshyöty. Tutkijat halusivat silti tietää lisää siitä, kuinka nikotiinimäärän rajaaminen voi mahdollisesti vaikuttaa käyttäjien tekemiin valintoihin.

Sähkötupakka vaikuttaa merkittävästi käyttäjien valintoihin

Tutkijoiden tavoitteena oli selvittää valitsisivatko tupakoitsijat vähänikotiiniset savukkeet, jos ne olisivat ainoita laillisesti saatavia tuotteita, vai etsisivätkö käyttäjät sen sijaan laittomia savukkeita, joissa nikotiinia on täysmääräisesti.

Sen lisäksi tutkijat halusivat selvittää, että muuttaisiko se käyttäytymistä ja valintoja, jos sähkötupakkaa olisi saatavilla kalliimmalla vai halvemmilla hinnoilla.

Tutkijat rekrytoivat aikuisia tupakanpolttajia, jotka tupakoivat vähintään viisi savuketta päivässä, suorittamaan verkossa sarjan hypoteettisia ostotehtäviä. Tehtävien tarkoituksena oli simuloida käyttäjien reagointia.

Tutkijat päättelivät tuloksien pohjalta, että sähkötupakka oli avainasemassa vaikuttamassa käyttäjien valintoihin.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että sähkösavukkeet voivat vähentää poltettujen savukkeiden kulutusta sekä laittomien tupakkamarkkinoiden aiheuttamia haittoja vähentämällä mahdollisesti käyttäjien osallistumista laittomaan tupakkamarkkinaan, tutkijat kirjoittavat.

Kokonaiskuvassa on selvää, että tupakan nikotiinirajoitukset ajavat käyttävät ostamaan tupakkaa pimeiltä markkinoilta. Tätä käyttäytymistä voidaan vähentää asettamalla edullisia sähkösavukkeita saataville

– Iso kuva on se, että kyllä, jos nikotiinin määrää rajoitetaan, monet menevät ostamaan tupakkaa pimeiltä markkinoilta. Siinä on havaittavissa kuitenkin huomattava lasku, joka on yhteydessä siihen, kuinka paljon halvemmalla sähkösavukkeita on saatavilla, kertoo Matthew W. Johnson Filterille.

Johnson on psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteellisestä korkeakoulusta sekä yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimus vahvistaa aikaisempia havaintoja

Johnsonin mukaan tutkimuksen löydökset vahvistavat aikaisempaa näyttöä siitä, että jos sähkösavukkeita on saatavilla halvemmalla, tupakoitsijat ovat halukkaampia korvaamaan poltettavat tupakkatuotteet sähkötupakalla.

Kallis sähkötupakka ei houkuttele vaihtamaan tupakasta sähkötupakkaan.

– Jos nikotiininestekapseli maksoi 12 dollaria, silloin ne eivät toimineet tutkimuksessa tupakan korvaajina. Mutta jos nikotiininestekapselin hinnan laski 4 dollariin, ne toimivat tupakan korvaajina, sanoo Johnson.

Johnsonin mukaan halvempi sähkötupakan hinta aiheutti noin 19 prosentin laskun poltettujen vähänikotiinisten savukkeiden määrässä.

Tulokset olisi syytä ottaa huomioon myös Suomessa

Tutkimuksen tulokset kannattaa huomioida Suomessakin.

Suomessa jatkuvasti tiukentuva lainsäädäntö tupakkatuotteiden ja sähkötupakan osalta voi helposti luoda epätoivottuja lieveilmiöitä.

Jos kuluttajat ajetaan nurkkaan liian tiukalla sääntelyllä ja liian korkeilla hinnoilla, tuotteiden ostaminen laittomista lähteistä alkaa kuluttajien näkökulmasta vaikuttamaan varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Esimerkiksi moni suomalainen tilaa korkeiden hintojen takia sähkötupakkalaitteet ja nikotiininesteet verkosta siitä huolimatta, että sähkötupakan etämyynti on ollut kiellettyä jo pitkään.

Suomessa on sähkötupakan osalta olemassa jo valtavat pimeät markkinat, mutta pitämällä sähkötupakan hinnan kohtuullisena Suomella olisi hyvä mahdollisuus ehkäistä niiden vaikutusta ja kasvua.

Nikotiinipusseilla mahdollista lopettaa nuuskan pimeät markkinat Suomessa

Suomella on tällä hetkellä oivallinen tilaisuus puuttua nuuskan pimeään markkinaan. Nuuskan laitoin myynti on mahdollista saada Suomessa loppumaan nikotiinipusseilla.

Keväällä Fimea teki uudelleenarvion nikotiinipusseista, ja nikotiinipussit siirtyivät lääkelain alaisuudesta tupakkalain piiriin. Nikotiinipussit ilmestyivät sen jälkeen nopeasti kauppojen ja kioskien tupakkakaappeihin.

Uudelleenarvion jälkeen Sosiaali- ja terveysministeriö aloitti tupakkalain päivityksen valmistelun tavoitteenaan säädellä nikotiinipusseja samalla tavalla kuin perinteistä, tupakkaa sisältävää nuuskaa.

Tämä tarkoittaisi nikotiinipussien myyntikieltoa ja rajoituksia maahantuontiin.

Mutta kesäkuussa uutisoitiin nikotiinipusseja koskevasta hallitusohjelman luonnoksesta, jonka perusteella Petteri Orpon hallitus lähestyy nikotiinipusseja sallivammalla otteella kuin Sosiaali- ja terveysministeriö.

Hallitusohjelman luonnoksella pyritään sallimaan nikotiinipussien myynti jatkossakin.

Luonnoksessa nikotiinipussit otettaisiin tupakkalain soveltamisalan piiriin ja nikotiinipussien myynti sallittaisiin noudattaen niille asetettuja sääntöjä, joiden tarkoituksena on ehkäistä nuorisokäyttöä, harmaatuontia ja laitonta kauppaa sekä torjua järjestäytynyttä rikollisuutta.

Kuten luonnoksessakin todetaan, nikotiinipussien myynnin sallimisella voitaisiin ehkäistä harmaatuontia ja laitonta kauppaa.

Nikotiinipussien myynnin salliminen osuisi pääasiassa juuri nuuskan pimeisiin markkinoihin.

Kuluttajan näkökulmasta ei olisi enää kannattavaa ostaa nuuskaa laittomista lähteistä, jos lähikaupassa olisi myynnissä vastaavan kaltainen tuote tarpeeksi korkealla nikotiinirajalla.

Siinä tapauksessa nikotiinipussit voisivat realistisesti syrjäyttää perinteisen nuuskan Suomessa.

Mutta nuuskan pimeiden markkinoiden eliminointi on kuitenkin riippuvainen siitä, maltetaanko lainsäädännöllä pitää nikotiinipussien hinnat kohtuullisella tasolla.

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.