Sähkötupakka kuolemantapauksen takana?

Sähkösavukkeet ovat liitetty viimeaikaisten kuolemantapauksien aiheuttajaksi. Onko tavallinen, kaupasta ostettu sähkösavuke todella kuolemantapausten takana?

Yhdysvalloissa sähkösavuke liitetty kuolemantapaukseen – koko totuus?

Toissaviikonloppuna Iltalehti uutisoi USA:ssa tapahtuneesta kuolemantapauksesta, jonka aiheuttajaksi uutisoitiin sähkötupakka. Illinois Department of Public Health ilmoitti hengitysvaikeuksien takia sairaalassa olleen potilaan kuolemasta. Potilaan on kerrottu käyttäneen sähkötupakkaa ennen sairaalaan joutumistaan. (1.)

Viimeisen parin kuukauden aikana Yhdysvaltain tartuntatautien tutkimusviraston, Centers for Disease Control and Preventionin tuttavallisemmin CDC:n, tietoon on tullut 150 vastaava tapausta, jossa sähkösavukkeiden käyttö on yhdistetty keuhko-ongelmiin.

Sähkösavuketerveysongelmien takana kotitekoiset huumeet

CDC:n mukaan yhteistä näissä tapauksissa on se, että valtaosa potilaista olivat myöntäneet höyryttäneensä sähkötupakalla nikotiininesteen sijasta tetrahydrokannabinolia sisältävää kannabisöljyä, eli THC:tä. (2.) THC on kannabiksessa pääasiallisesti vaikuttava psykoaktiivinen yhdiste. (3.)

Vaikka viranomaisten mukaan kannabisöljyn tai sähkötupakoinnin yhteyttä keuhkosairauksiin ja kuolemantapaukseen ei voi todistaa, Yhdysvaltalainen sähkösavukejärjestö American Vaping Associationin puheenjohtajan mukaan keuhkosairaudet ja kuolemantapaukset ovat vahvasti yhteydessä epävirallisiin, mustassa pörssissä myytyihin amatöörien tekemiin THC-sähkösavukepatruunoihin ja mahdollisesti muihin sähkösavukkeilla käytettyihin laittomiin huumeisiin. Sähkösavukejärjestön puheenjohtaja painottaa myös, että nikotiininesteillä ei ole tekemistä näiden keuhkosairauksiin johtaneiden tapausten kanssa, ja että sähkötupakointi on edelleen tavallista tupakointia vähemmän haitallisempi vaihtoehto. (4.) Käsittelimme sähkötupakan vaikutusta tupakoinnin lopettamiseen artikkelissamme Sähkösavukkeen ja nikotiinikorvaushoidon vaikutus tupakoinnin lopettamisessa.

American Vaping Associationin puheenjohtaja linjaa vahvasti, että media on edesvastuuton syyttäessään uutisoinnissaan yleisesti sähkötupakkatuotteita sen sijaan, että keskittyisi katuhuumeiden rooliin sairastapauksissa. (4.)

Mitä mieltä olemme tästä kaikesta?

Ymmärrämme, että nykypäivänä uutistoimistot käytännössä elävät klikeistä. Ymmärrämme myös, että mikään ei luo klikkejä tehokkaammin kuin mielenkiintoinen ja sensaatiomainen uutisointi raflaavine otsikoineen.

Onko totta, että sähkösavukkeella höyrystetty nikotiinineste on johtanut kuolemantapaukseen ja muihin mainittuihin keuhkosairaustapauksiin? Hyvin epätodennäköistä. Toivoisimme, että uutisointi sähkösavukkeista pysyisi asiapitoisena mielikuvilla ja shokkiarvolla pelottelun sijaan. Sähkötupakka on herkkä aihe, ja sähkötupakasta saadaan jatkuvaa tutkimusdataa niin Suomesta kuin maailmalta. Olisi hyvä, jos uutisointi perustuisi koko totuuteen. Nyt sähkötupakasta yritetään jokseenkin epärehellisin keinoin leimata seuraavaa isoa pahaa.

On ilmeisen tärkeää sanoa: sähkösavukelaitteilla ei saa käyttää muita kuin tutkittuja, testattuja ja laillisesti hankittuja nikotiininesteitä. Kotikutoisten, testaamattomien huumenesteiden käyttäminen sähkötupakkalaitteilla ei ole pelkästään laitonta useimmissa paikoissa, vaan myös typerää ja vaarallista.

Linkit:

  1. ltalehti: Terveysjärjestöt huolissaan – sähkötupakointi aiheutti kuoleman USA:ssa?
  2. USA Today: CDC reports 153 possible cases of vaping related illnesses…
  3. Wikipedia: Tetrahydrokannabinoli
  4. American Vaping Association: Facts point to black market THC products…

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.