Toukokuun 20. voimaan astuva savukkeiden ’mentolikielto’ on valtiomme seuraava iso askel kohti savutonta Suomea. Tavoite, jossa alle viisi prosenttia kansasta on nikotiiniriippuvaisia vuonna 2030 on kunnianhimoinen ja takaraja auttamatta liian aikaisin. Mentolikiellon voimaantulo vähentää kyllä tupakointia mutta ei nikotiiniriipuvuutta.
Suomessa makuaineiden käyttöä savukkeissa ja sähkösavukkeissa on säädelty aiemminkin ja nyt voimaantuleva kielto poistaa mentolien käytön myös savukkeiden mausteena. Sähkösavukkeissa mentoli kuten muutkin tunnistettavat maut tupakkaa lukuunottamatta ovat olleet kiellettyjä jo vuosia.
Suomen tupakkalaissa on mielipiteeseen perustuva pykälä.
Perinteisissä savukkeissa, joissa maku tulee palavasta tupakasta, kielto yksinkertaisuudessaan kieltää aromien käyttämisen muiden tunnusomaisten makujen esiin tuomiseksi. Mutta entä sähkösavukkeissa käytettävä nikotiinineste, joka höyrystyessään on väritön ja mauton? Sähkösavukkeissa kaikki maut, mukaan lukien sallittu tupakanmaku ovat imitoituja, jonka johdosta kielloissa on pohjimmiltaan kyse makuasiasta miltä tupakka maistuu?
Sähkösavukkeissa kaikki maut, mukaan lukien sallittu tupakanmaku ovat imitoituja, jonka johdosta kielloissa on pohjimmiltaan kyse makuasiasta miltä tupakka maistuu?
Tämä on hyvin erikoinen asetelma enkä usko missään muussa laissa olevan samanlaista mielipiteeseen perustuvaa sääntelyä. Jokainen maistaa tupakan eri tavoin ja päättää kuuluuko tupakkaan mentoli, vanilija tai jokin muu aromi.
Tupakanvastaisten järjestöjen ja tupakkalakia sääntelevien virkamiesten mukaan mentolien poistuminen savukevalikoimasta vähentää tupakointia ja sitä kautta nikotiiniriippuvaisten määrää. Ajatteluketjun logiikka on helppo ymmärtää, mutta asia ei kuitenkaan ole näin suoraviivainen.
Siirtyminen toisiin nikotiinituotteisiin
Muutoksen myötä mentolista pitävillä tupakoitsijoille muodostuu erinomainen mahdollisuus tupakoinnin lopettamiseen. Muutos on joka tapauksessa edessä, miksei lopettaisi kokonaan?
Pureudutaan asiassa hieman syvemmälle. Ketkä mentolisavukkeita käyttävät ja onko olemassa demograafisia eroja tupakoinnin lopettamisen onnistumisessa? Lyhyesti, on:
- Mentolisavukkeita polttavien on vaikeampi lopettaa tupakointi
- Suomessa mentolisavukkeiden polttajista 3/5 on naisia
- Naisille tupakoinnin lopettaminen on miehiä vaikeampaa
Tutkimusten valossa voidaan olettaa toukokuun jälkeen tupakoivien määrän vähenevän, mutta nikotiiniriippuvaisten määrän pysyvän ennallaan. Luvassa onkin massasiirtyminen muihin nikotiinituotteisiin.
Sähkösavukkeet muodostavat kenties luontaisimman vaihtoehdon tupakoinnille käyttötavan olevan hyvin tupakoinnin kaltainen ja hankintakanavienkin pysyvät ennallaan. Onhan sähkösavukkeet alunperin kehitetty apuvälineeksi tupakoinnin lopettamiseen.
Laitteiden yleistyttyä niistä on tullut sirompia, helppokäyttöisempiä ja sähkösavukkeiden käytöstä on tullut sosiaalisesti hyväksytympää. Kauaksi on jäänyt aika jolloin monimutkaiset laitteet olivat vain ’pujopartojen’ juttu ja vain alan erikoisliikkeistä saatavilla.
Toinen yleinen vaihtoehto tupakoinnille on nuuskaaminen, jonka käyttö Suomessa sen hankkimisen kieltävistä rajoituksista huolimatta kasvaa. Ottaen toki huomioon mentolisavukkeiden suurimman demografian naiset, ei nuuska ole kärkipään vaihtoehto uudeksi nikotiinituotteeksi eikä nuuskaajien määrän äkillistä kasvamista kesän aikana voi pitää kovin oletettuna.
Kulttuurimuutos
Tupakointi Suomessa on vähentynyt rajusti viimeisten vuosikymmenten aikana. Vaikka tupakoitsijoiden määrän lasku on viime vuosina pysähtynyt, on kulttuurimuutos tupakointia vastaan silti voimistunut. Nuorille tupakointi ei ole enää mikään ”juttu” ja aikuisetkin tekevät sitä häpeissään puoliksi salaa. Marlboromies on historiaa eikä tupakoinnissa ei ole loppujen lopuksi mitään hienoa.
Samalla nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt, vaikka ensiksi mainittua ei voi Suomesta laillisesti edes hankkia. Sähkösavukkeiden tultua laajasti saatavilla suomalaisiin kioskeihin ja kauppoihin niiden markkina Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Nyt savukkeiden mentolikiellon aikaansaaman joukkosiirtymisen yhtenä suurimpana vastaanottajana ovatkin sähkösavukkeet, jotka tulevatkin yleistymään entisestään katukuvassa.
Loppujen lopuksi toukokuun 20. päivä voimaantuleva savukkeiden mentolikielto vähentää tupakointia, mikä on kansanterveyden kannalta hyvä asia. Tupakoinnin suurin haitta, savun hengittäminen on kaikilla mittareilla terveydelle erittäin haitallista.