Suomalainen sähkötupakkaliike Finnvape sulki kaikki myymälänsä

Kuva Finnvape logosta

Finnvape sulki kaikki myymälänsä konkurssin seurauksena. KUVA: FINNVAPE

Vuodesta 2016 asti toiminut suomalainen sähkötupakan erikoisliike Finnvape on hakeutunut konkurssiin.  Konkurssin seurauksena kaikki sähkösavukeketjun myymälät on suljettu ja toiminta päättynyt.

Yle uutisoi, että Finnvape hakeutui konkurssiin sen jälkeen, kun Verohallinto määräsi yrityksen maksamaan valmisteverot elintarvikemakutiivisteiden myynnistä.

Verohallinto tulkitsi Finnvapen sähkötupakkaliikkeissä myydyt elintarvikemakutiivisteet nikotiininesteiksi. Nikotiininesteet ovat valmisteveron alaisia tuotteita.

Finnvapelle koitui maksettavaksi korkoineen ja korotuksineen yhteensä lähes miljoonan euron lasku, jota Finnvapen toimitusjohtaja Petri Mäntysalon mukaan yrityksellä ei ollut varaa maksaa.

Konkurssin myötä Finnvape joutui irtisanomaan yli 30 työntekijää ympäri Suomea.

Toimipisteitä Finnvapella oli Espoossa, Helsingissä, Raisiossa, Rovaniemellä, Salossa, Seinäjoella, Tampereella ja Vantaalla. Finnvape Salon franchising-yrittäjä jatkaa toimintaansa VapeSalo-nimen alla.

Vaikka Finnvapen myymälöiden sulkeutumisen myötä Suomen sähkötupakkakentältä on poistunut merkittävä tekijä, sähkötupakkatuotteita ja nikotiininesteitä on edelleen saatavilla muista erikoisliikkeistä sekä kioskeista ja kaupoista ympäri maan.

Lähimmän sähkötupakan ja nikotiininesteiden jälleenmyyjän voit katsoa täältä.

Finnvapen poismeno luo tyhjiön tietyille paikkakunnille

Useita vuosia kotimaisia asiakkaitaan palvelleen Finnvapen valitettava poismeno luo tyhjiön monelle paikkakunnalle. Finnvapen myymälöiden sulkemisen vaikutus tuntuu voimakkaana etenkin harvemmin asutetuilla paikkakunnilla, joissa tuotteita myyvät toimipisteet ovat harvassa.

Esimerkiksi Finnvape Rovaniemen sulkeminen tarkoittaa sitä, että monet Rovaniemen ja sen lähialueiden asiakkaat etsivät nyt kuumeisesti lähimpiä korvaavia sähkötupakan toimipisteitä paikkaamaan Finnvapen jättämää aukkoa paikallisiin palveluihin.

Lapissa on sähkötupakan ja nikotiininesteiden jälleenmyyjiä, mutta samalla pitkät välietäisyydet palveluiden ja paikkakuntien välillä ovat arkipäivää.

Pitkät etäisyydet palveluihin voivat tehdä sähkötupakan ja nikotiininesteiden perässä matkaamisesta taloudellisesti kestämättömän ratkaisun monelle sähkötupakan käyttäjälle.

Sähkötupakan ja nikotiininesteiden huono paikallinen saatavuus voi pahimmassa tapauksessa johtaa lieveilmiöihin

Harvemmin asutetuilla paikkakunnilla sähkötupakkakauppojen sulkeminen voikin herkästi johtaa erilaisiin lieveilmiöihin.

Tällaisia lieveilmiöitä ovat esimerkiksi sähkötupakan laittoman nettikaupan lisääntyminen sekä sähkötupakan ja nikotiininesteiden pimeiden markkinoiden syntyminen näille paikkakunnille.

Suomessa sähkötupakan ja nikotiininesteiden tilaaminen internetistä on laitonta. Verkkokaupoista sähkötupakkatuotteita ja nikotiininesteitä ostaessaan kuluttaja syyllistyy lääkerikokseen.

Silti, tuotteiden huonon paikallisen saatavuuden takia, jotkut kuluttajista saattavat olla valmiita ottamaan kiinnijäämisen riskin ja aloittavat nikotiininesteiden ja sähkösavukkeiden laittoman nettitilaamisen.

Internetistä tilaamisen ja sähkötupakan pimeiden markkinoiden lisäksi joillakin paikkakunnilla on taloudellisesti kannattavampaa hakea nikotiininesteet Ruotsin puolelta, jossa myös erilaiset makuaineet ovat nikotiininesteissä täysin sallittuja. Tuotteiden hakeminen Ruotsista, tietyin rajoituksin, on kuitenkin laillista.

Ruotsin puolelta nikotiininesteiden ja sähkötupakkatuotteiden ostaminen ei laillisuudestaan huolimatta ole kuitenkaan ihanteellista, koska se ei tue suomalaista työvoimaa ja kotimaisten sähkötupakkaliikkeiden kasvua ja hyvinvointia.

Miten Finnvapen myymälöiden sulkeminen vaikuttaa Suomen sähkötupakkamarkkinoihin?

Finnvapen myymälöiden sulkemisella on iso vaikutus Suomen sähkötupakkakenttään.

Finnvapen entiset vakioasiakkaat joutuvat nyt etsimään korvaavan myyntipisteen entiselle suosikkikaupalleen. Monet entisistä asiakkaista tuleekin siirtymään muiden suomalaisten sähkötupakan erikoisliikkeiden asiakkaiksi.

Se on myös mahdollista, että aivan kaikki entiset asiakkaat eivät välttämättä siirry muiden erikoisliikkeiden asiakkaiksi. On otettava huomioon, että Suomessa etenkin kioskit ovat viimeisten vuosien aikana kunnostautuneet nikotiininesteiden myyjinä.

Kuvassa Finnvape kauppa

Sähkötupakkaliikkeet ovat Suomessa tärkeässä asemassa nyt ja jatkossakin. KUVA: FINNVAPE

Siksi onkin aiheellista pohtia, siirtyykö myyntipaikan etsinnän seurauksena osa asiakkaista ostamaan nikotiininesteensä juuri kioskeista.

Kioskit pitävät valikoimissaan tyypillisesti suosituimpia nikotiininesteitä. Nikotiininesteiden lisäksi kioskeissa on yleensä myynnissä myös joitain yksinkertaisempia sähkötupakkalaitteitakin.

Selvää on kuitenkin se, että kaikkien asiakastyyppien tarpeita kioskien tuotevalikoimat eivät palvele.

Sähkötupakan erikoisliikkeet ovat Suomessa tärkeässä asemassa

Sähkötupakkaa myyvillä erikoisliikkeillä on historiallisesti tärkeä asema Suomessa, ja niiden asema pysyy tärkeänä myös tulevaisuudessa.

Esimerkiksi erityyppisten ja erikoisempien sähkötupakkalaitteiden valikoima on sähkötupakkaliikkeissä aina huomattavasti kattavampi ja erikoistuneempi muihin myyntipisteisiin verrattuna.

Ruokakauppojen ja kioskien ei ole kannattavuuden puolesta realistista tarjota laajuudeltaan vastaavan kokoista tuotevalikoimaa kuin mitä laadukkaissa suomalaisissa sähkötupakan erikoisliikkeissä on totuttu näkemään. Siksi kioskien ja kauppojen rajallinen tuotevalikoima keskittyykin niihin yleisimpiin tuotteisiin, joilla on suurin menekki.

Erikoisliikkeiden kattavat valikoimat palvelevat hyvin tärkeää asiakasryhmää. Tämä tekee sähkötupakkaliikkeistä korvaamattomia palveluita, etenkin Suomen kokoisessa pienessä maassa, jossa sähkötupakan ja nikotiininesteiden tilaaminen verkkokaupoista on tupakkalaissa kiellettyä.

Myös sähkötupakan ja nikotiininesteiden asiantuntijuus tulee pysymään vankasti sähkötupakkaliikkeissä, mikä on kiistatta yksi erikoisliikkeiden oleellisimmista vahvuuksista. Sähkötupakkaliikkeiden henkilökunnalla on tieto, osaaminen ja valmius palvella asiakkaita perusteellisemmin tuotteisiin liittyvissä asioissa kuin ruokakaupan tai kioskien asiakaspalvelijoilla.

Nähtäväksi jääkin, mitkä sähkötupakkaliikkeet tulevat paikkaamaan Finnvapen jättämää isoa aukkoa Suomen sähkötupakkamarkkinoilla.

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.