USA:n elintarvike- ja lääkevirasto varoittaa kannabisöljyn käytöstä sähkötupakan kanssa

Sähkötupakan käyttäjiä kehotetaan ostamaan sähkösavuketuotteet ja nikotiininesteet vain oikeista myyntipaikoista ja olemaan vaihtamatta sähkötupakkaa tavalliseen tupakkaan.

USA:n elintarvike- ja lääkevirasto on antanut lausunnon sähkötupakkaan linkitettyihin sairastapauksiin liittyen

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto Food and Drug Administration, lyhyemmin FDA, on julkaissut lausunnon viime aikoina paljon julkisuutta saaneihin sähkötupakkaan linkitettyihin sairas- ja kuolemantapauksiin liittyen. FDA varoittaa ihmisiä ja pyytää kansalaisia välttämään THC-öljyn tai muita pimeästi hankittujen tuotteiden käyttöä sähkötupakan kanssa.

FDA:n varoitukselle kohdeyleisöksi on ilmoitettu eritoten THC:tä sähkötupakalla käyttävät henkilöt ja heidän perheenjäsenensä, kuluttajat, jotka ovat ostaneet sähkötupakkatuotteita pimeästi tai tuntemattomista lähteistä, sähkötupakasta oireita saaneet kuluttajat ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Olemme kirjoittaneet asiasta myös aikaisemmin artikkelissamme Sähkötupakka kuolemantapauksen takana?

Keuhkotauteihin sairastuneet käyttivät sähkötupakan kanssa THC-kannabisöljyä

FDA kertoo työskentelevänsä Centers for Disease Control and Preventionin, eli Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten sekä myös paikallisten osavaltioiden terveysviranomaisten kanssa yhteistyössä tutkiakseen kuoleman- ja sairastapausten aiheuttajaa tai aiheuttajia. Yhteistyötä tehdään, jotta asia saadaan tutkittua niin nopeasti kuin vain mahdollista.

Sairas- ja kuolemantapauksiin liittyvissä näytteissä on ollut THC:tä sisältäviä sähkötupakkatuotteita. FDA kertoo tutkinnan aikana ilmenneen myös, että keuhkotauteihin sairastuneet potilaat ovat kertonut käyttäneensä kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakkatuotteita. Nämä löydökset viittaavat siihen suuntaan, että THC-öljyllä on merkittävä rooli sairastapauksissa.

Food and Drug Administrationin suositukset keuhkotautiepidemian hillitsemiseksi – kehottaa olemaan vaihtamatta sähkösavukkeista takaisin tavalliseen tupakkaan

FDA on antanut suosituslistan asiaan liittyen. FDA kehottaa välttämään THC:tä sisältäviä sähkötupakkatuotteita ja sähkötupakkatuotteiden ostamista hämäräperäisistä tai laittomista lähteistä. Suosituksissa kerrotaan myös, että sähkötupakkatuotteita ei saa itse muokata tai lisätä sähkösavuketuotteisiin mitään ylimääräistä kuten öljyjä.

On mielenkiintoista huomata, että vaikka suosituksissa mainitaan, että kenenkään tupakoimattoman aikuisen ei tietenkään kannata aloittaa sähkötupakan käyttöä, suosituksissa myös korostetaan, että sähkötupakkaa käyttävän ei kannata missään nimessä vaihtaa sähkötupakasta takaisin perinteiseen tupakkaan. Tällä viestitään epäsuorasti sitä, että tavallista, oikein käytettyä sähkötupakkaa ei pidetä suurena riskitekijänä epidemiassa.

Keuhkotautiepidemian aiheuttajaa tutkitaan

Food and Drug Administration korostaa tiedotteessaan, että lisää tutkimusta ja tietoa tarvitaan, jotta voidaan varmasti yhdistää yksittäiset tuotteet tai tekijät sairastapauksiin. FDA:n tutkijat käyttävät parhaillaan huipputason teknologiaa tutkiessaan satoja kemikaalinäytteitä, jotka sisältävät muun muassa THC:tä, muita kannabinoideja, opiaatteja, raskasmetalleja ja torjunta-aineita.

Kuten jo todettu, mitään yksittäistä ainetta tai tuotetta ei ole vielä onnistuttu tunnistamaan varmasti sairastapauksien aiheuttajaksi. Siitäkin huolimatta herää ajatus – tiedotteesta ja uutisoinnista voi kuitenkin tulkita, että THC-öljyn käyttöä pidetään todennäköisimpänä syypäänä yhtäkkiselle yli tuhansia potilaita vaatineelle keuhkosairauksien epidemialle.

Lähteet:

U.S. Food and Drug Administration – Vaping Illness Update: FDA Warns Public to Stop Using Tetrahydrocannabinol (THC)-Containing Vaping Products and Any Vaping Products Obtained Off the Street

Jaa artikkeli

Tutustu myös näihin

Liity sähköpostilistalle

Tuotamme aktiivisesti katsauksia Suomen sähkösavukemarkkinasta ja globaaleista ilmiöistä. Liity postituslistallemme ja saat artikkelimme suoraan sähköpostiisi.

Katso myyntipisteet

Jälleenmyyjät

Tuotteemme löytyvät jo yli 700 kioskista, kaupasta ja huoltoasemalta ympäri Suomea. Etsi täältä lähin jälleenmyyjäsi.